Liberec musí zabrat, jinak dnes skončí

  • 1
Liberec, Kladno - Semifinálová série extraligy volejbalistů vrcholí. Liberecká Dukla je blízko vyřazení, v play-off na čtyři vítězná utkání prohrává s Kladnem 1:3. Veledůležitý pátý zápas se hraje dnes v Liberci od 18 hodin. Domácí musejí po třech prohrách v řadě zabrat, aby se vrátili do boje o finále. V opačném případě bude na liberecké palubovce slavit postup hostující Kladno.

Liberec v sérii zvládl první zápas, jenže pak třikrát v řadě podlehl v tie-breaku. "To už není náhoda. Je to o lepší koncentraci," řekl kapitán kladenských volejbalistů Marek Pakosta.

Jeho tým je teď nahoře. Musí se však mít na pozoru před libereckou ofenzivou. Soupeř se nevzdává.

"Ještě je to otevřené, nic nevzdáváme. Ale samozřejmě Kladno je k postupu do finále velice blízko," dodává liberecký smečař Michal Bíza.

"Musíme prostě zvítězit, protože jsem přesvědčený o tom, že dokážeme vyhrát i potom na Kladně. Dvakrát nám k tomu chyběl jen kousek," burcuje liberecký kouč Petr Brom. "Nemáme už co ztratit a chceme to doma na sto procent urvat."

V pátém zápase série, a v letošní sezoně celkově už osmém, se soupeři těžko mohou něčím překvapit.

Vzájemná bilance 2005-6
Základní část
Kladno - Liberec 3:1 (-16, 18, 20, 25)
Liberec - Kladno 3:0 (20, 17, 21)
Kladno - Liberec 3:2 (22, 24, -22, -22, 7)

Semifinálová série
Liberec - Kladno 3:1 (-21, 15, 15, 24)
Liberec - Kladno 2:3 (-19, -23, 21, 24, -15)
Kladno - Liberec 3:2 (-22, -12, 19, 31, 13)
Kladno - Liberec 3:2 (20, -23, 18, -23, 13)

"To už nejde. Jedině nějakým posunem postavení, ale na to ti kluci na obou stranách umějí reagovat strašně rychle. Rozhodovat budou detaily," míní Brom.

Ve svém mužstvu cítí trenér odhodlání. "Po třech prohraných tie-breacích se o tom naši kluci bavili dost. Teď jsou přesvědčení o tom, že třikrát můžou vyhrát zase oni. Vědí, že to jde. Rozhodně neskládají zbraně," řekl Petr Brom.

Hlavní zbraní v dnešním zápase bude zřejmě servis. "V semifinálové sérii jsme Kladno na servisu převyšovali," je přesvědčený Brom.

"Pokud ten servis chodí, tak nemá cenu svazovat hráče nějakými taktickými pokyny. Je strašně složité jim v koncovce setu říct: teď to musíš dát. To si dobře uvědomují sami. Podle statistik potřebujeme hlavně zlepšit úspěšnost útoku," uvedl Brom.

Ředitel libereckého klubu Pavel Šimoníček věří ve velkou podporu diváků. "Sílu domácího prostředí potřebují hráči využít," tvrdí.

Kladno však nehodlá čekat na další střetnutí v domácím prostředí chce rozhodnout už dnes. Vyhrát v souboji vyrovnaných soků počtvrté v řadě však bude nesmírně složité. "My si věříme," vzkazuje kladenský kouč Jan Svoboda.

Petr Brom


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž