Kubala vstupuje do boje o olympiádu

Frýdek-Místek - Olympijské hry v Pekingu 2008 jsou cílem plážových volejbalistů Přemysla Kubaly a Michala Bízy. Sezonu rozjeli minulý týden na turnaji Evropské tour v turecké Alanyi devátým místem. Jenže až od 31. května na Světové sérii v Záhřebu začne naplno jejich boj o Peking.

Právě na turnajích Světové série letos a příští rok potřebují sbírat body, aby se na olympiádu kvalifikovali.

„Devátí v Turecku, to byl super výsledek,“ řekl Přemysl Kubala, který je z Frýdku-Místku a letos získal s DHL Ostrava mistrovský titul v šestkovém volejbale. „V Alanyi hrálo snad devadesát procent dvojic, které se věnují beachi celý rok a přes zimu se připravovalý v Brazílii, což v našem případě nebylo možné.“

Přemysl Kubala si na úvod sezony cení především vítězství nad Nory Horrem a Pettersenem, kteří jsou šestnáctou dvojicí světového žebříčku. Porazili však i silné Španěly Lunu a Herreru a Nizozemce Nummerdora se Schuilem.

Bíza s Kubalou, jimž minulá sezona na písku utekla kvůli Kubalově zraněnému ramenu, jsou ve druhé světové stovce. To je také důvod, proč musejí na turnajích Světové série hrát náročné kvalifikace.

„Berou opravdu hodně sil, o čemž jsme se přesvědčili už v Turecku,“ podotkl Kubala. „Tam jsme na to doplatili. Hlavně u mě to byl kvůli dlouhé sezoně v hale problém.“

Aby se kvalifikacím vyhnuli, potřebují co nejdříve nasbírat co nejvíce bodů, které by jim stačily k pravidelné účasti v hlavní soutěži. Proto chtějí objet většinu turnajů Světové série.

„Na čtyři největší, na takzvané Grand Slamy, nám však současné body nestačí ani na účast v kvalifikaci,“ upozornil Přemysl Kubala.

Od včerejška jsou Bíza s Kubalou na turnaji Orco FIVB Challenger v Brně. „Tam nesmí hrát nejlepších dvacet čtyři dvojic ze světovky, takže máme velkou šanci uspět,“ řekl Přemysl Kubala.

Dotace brněnského turnaje je 30 000 dolarů a poprvé v Česku se na turnaji v plážovém volejbale představuje také dvojice Brazilců, jsou to Rodrigo s Hevaldem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž