Momentka z utkání Liberec - Karlovarsko.

Momentka z utkání Liberec - Karlovarsko. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Karlovarští volejbalisté potvrdili svou příslušnost ke špičce soutěže

  • 0
Volejbalisté VK ČEZ Karlovarsko skončili v extralize na čtvrtém místě. Play-off soutěže je nezastihlo v nejlepším rozpoložení a možná připravilo o medaili. Přesto je to pro klub, co je na volejbalové mapě druhým rokem, další úspěch.

Po základní části třetí, ve čtvrtfinále play-off s Kladnem dramatická bitva se šťastným koncem, v semifinále s úřadujícím mistrem z Liberce hladká porážka a stejná nakonec i v sérii o třetí místo s Českými Budějovicemi. Karlovarští volejbalisté letos medaili nezískali.

„Já chci vyhrávat pořád. Do sezony jsme šli s tím, že se chceme dostat mezi nejlepší a získat placku. Ta nevyšla, ale dostali jsme se mezi poslední čtyři. Medaile mi chybí, chtěl jsem víc,“ přiznává osobní ambice trenér Petr Brom.

V úvodu sezony zasahovaly do týmu zranění a následné sehrávání, uprostřed základní části byla série dlouhých pětisetových zápasů a závěr byl dobrý.

„Chtěli jsme si vytvořit co nejlepší pozici pro play-off, chtěli jsme konkurovat týmům, jako jsou Liberec, Budějovice, Brno, a to se nějakým způsobem dařilo. Potom nám vypadl smečař, byla tam zranění, ale nechci se na to vymlouvat,“ začíná karlovarský kouč bezprostřední hodnocení.

Vždyť už vstup do sezony byl jiný oproti předpokladům. Před prvním zápasem diváci zírali na palubovku, kde se rozcvičoval prezident klubu Jakub Novotný, a jen v civilu opodál postával plánovaný kapitán a jedna z nových posil Tomáš Široký s pravou rukou v sádře.

„V pondělí na tréninku jsem si zlomil malíček. Jsem po operaci, mám to vyztužené šrouby a dráty. Vypadá to na čtyři, pět týdnů absence. Moje první zlomenina a doufám poslední,“ vysvětloval Široký.

Tým tak na palubovku přivedl jako kapitán reprezentant Pavel Bartoš, další nový hráč. „Tuto roli jsem měl i ve Zlíně, a tak vím aspoň trochu, co to obnáší. Samozřejmě je to bohužel na úkor zranění, ale příjemně mě to překvapilo.“

A tak se improvizovalo, navíc se neprosadila další posila. Slovinský blokař Jan Planinc nastoupil pouze v devíti zápasech, v nichž získal celkově pětatřicet bodů s úspěšností 28 procent v útoku a 34 procent na příjmu.

„Nesplnil to, co se od něj čekalo,“ vysvětluje trenér Brom brzký odchod hráče. A tak se hledala ideální sestava. Příkladem je původem polský blokař Robert Szczerbaniuk. Tento olympionik stihl nastoupit téměř na všech postech, prošel od blokaře po smečaře až účko. „Kdybychom ho postavili na nahrávku, tak odvede taky kvalitní práci,“ míní o klíčovém hráči svého týmu trenér Petr Brom.

Třetí místo po základní části, po play-off až čtvrtí, bez medaile Přesto tým základní částí proplul bez výkyvů, celou dobu se držel okolo třetího místa a třetí i skončil. Ve čtvrtfinále play-off byl favoritem, jenomže nováčka soutěže skolil až v sedmém zápase. „Série s Kladnem byla dramatická, dlouhá a svědčilo to o tom, že liga je vyrovnaná. Ve čtvrtfinále jsme narazili na tým, který byl v pohodě, a dostali se přes něj,“ oddechl si karlovarský kouč. „Dostali jsme se do semifinále, to byl splněný základní cíl.“

V něm ovšem čekal úřadující mistr Dukla Liberec a byla to jasná severočeská záležitost, 4:0 na zápasy. „I když jsme se snažili, nepomohlo nám to, byli jednoznačně kvalitativně lepší,“ přiznává Brom.

A tak stejně jako loni došlo na duel o třetí místo, i ten zvládl soupeř, tentokrát České Budějovice bez ztráty zápasu. „Chtěli víc, v zápasech u nich rozhodovaly detaily a my pokaždé tahali za kratší konec. Chtěli jsme to doma protáhnout, ale byla taková situace, že ať hráli v jakékoliv sestavě, tak tým fungoval lépe.“

A tak konečný účet vypadá hrozivě, posledních sedm zápasů sezony Karlovarsko prohrálo. „Narazili jsme na Liberec a České Budějovice, v poslední době dva nejlepší celky u nás. Sice jsme prohráli posledních sedm zápasů v řadě, ale soupeři nás přehráli,“ míní Petr Brom.

Možným faktorem mohl být i zkrat objevu sezony a nejvíc bodujícího hráče Donovana Džavoronoka v semifinále s Libercem a následný disciplinární trest. „Bylo to hloupé a tým to poškodilo. Byl to blikanec, který tým zrovna moc nepodržel. Je sice mladý, ale ani tak si to nemůže dovolit. Vypadl hráč, který dělal nejvíc bodů, a potom jsme improvizovali. Zásah do týmu to byl,“ přiznává karlovarský trenér Petr Brom.

Hned po posledním zápase, po němž sledovali, jak České Budějovice přebírají bronzové medaile, dostali hráči volno, ale o další činnosti se bude rozhodovat až tento týden.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž