Momentka z extraligového utkání volejbalistů Českých Budějovic a Ostravy.

Momentka z extraligového utkání volejbalistů Českých Budějovic a Ostravy. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Tomáš posílá do extraligového finále Ostravu. Liberci chybí ranaři

  • 0
V cestě do finále extraligy volejbalistům VK Ostrava stojí Dukla Liberec. Semifinálová bitva na čtyři výhry startuje v pondělí a v úterý v Liberci. V Ostravě se týmy představí v pátek od 17 a v sobotu od 20 hodin. Druhou semifinálovou dvojici tvoří České Budějovice a Příbram.

"Věřím Ostravě, i když v tomto ročníku extraligy Liberec neporazila, třikrát s ním prohrála," řekl někdejší vynikající reprezentační smečař Jaroslav Tomáš. V minulosti trénoval jak Liberec, tak Ostravu, kterou v roce 2006 vytáhl k mistrovskému titulu.

"V Liberci jsem byl v letech 1989 až 1991 a už tehdy jsem tam trénoval smečaře Petra Pešla a nahrávače Pavla Řezníčka, kteří jsou v základu i nyní," podotkl Tomáš, který je šéftrenérem mládeže ve VK Ostrava.

Požádali jsme ho, aby oznámkoval jejich základní volejbalové činnosti. Nejlepší je jednička, nejhorší pětka. Známky jsou v poměru Liberec - Ostrava.

Ostravský trenér Jaroslav Tomáš a Aleš Správka

Podání 3:2. "V tom mají Ostravští navrch. Dokážou podávat tvrdě, zatímco Liberec takové ranaře nemá. Smečované podání je na hraně rizika, ale pokud Ostravě půjde, bude Liberec těžko vyhrávat."

Nahrávka 2:3. "Liberec má velmi zkušeného nahrávače Pavla Řezníčka. Psychicky je hodně odolný a i takticky je vyspělejší než Zdeněk Haník."

Útok 3:2. "Ostravský útok je údernější. Především univerzál Peter Michalovič je lepší než Jan Hadrava. Výborně hraje i Aleš Správka. Pokud bude mít Ostrava přihráno a Správka bude dostávat na kůl rychlé střelby, tak liberečtí blokaři ho nebudou stíhat bránit. Liberec má zkušeného Pešla, ale tomu už schází razance. Tomáš Hyský hůře přihrává a v útoku je čitelný, smečuje převážně po diagonále."

Blok 2:2. "Tady jsou týmy vyrovnané, i když Ostrava má výhodu, že má tři kvalitní blokaře - Tomáše Širokého, Přemysla Kubalu a Ladislava Sobotku. Na druhé straně ale Lubomír Staněk a Jozef Piovarči jsou hodně dobří."

Hra v poli 2:2. "Ostravské libero Jan Václavík má vynikající formu, na přihrávce i při obraně v poli. K tomu mu na přijmu hodně pomáhá Správka. Celkově je ale hra v poli obou mužstev srovnatelná."

Celkově průměr Tomášova vysvědčení nepatrně lépe vyznívá ve prospěch Ostravy, a to 2,2:2,4.

Jaroslav Tomáš je přesvědčený, že semifinálová bitva potrvá dlouho. "Nevidím sice ostravským klukům do hlavy, co s nimi udělají tři extraligové prohry s Libercem, ale play-off je jiná soutěž, do ní musejí jít s čistou hlavou," řekl Tomáš. "A důležitá bude psychika. Musejí si věřit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž