Havířovský kapitán Ivan Duda

Havířovský kapitán Ivan Duda | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Havířovští volejbalisté přežili krizi a znovu prohánějí silné soupeře

  • 0
Měsíc a půl před startem extraligy nevěděli, jestli ji vůbec budou hrát. A teď volejbalisté SKV Havířov pomýšlejí na boj o play-off, nejhůře na osmou příčku. Po sedmi kolech jsou s třemi výhrami a devíti body osmí. Sebevědomí si zvedli minulou výhrou na hřišti mistrovské Ostravy 3:2.

"Opravdu jsme do poslední chvíle nevěděli, zda vůbec budeme extraligu hrát," řekl libero a asistent trenéra Petr Dohnal. "Pomohlo nám ale město, za což jsme moc rádi."

Kapitán a nahrávač Ivan Duda potvrdil, že klub je oproti minulým sezonám zajištěnější. "To hraje velkou roli," podotkl. "Máme zázemí, nějakou jistotu. Opravdu to letos vypadá dobře, zatím vše funguje, jak má."

Důležitý byl podle Dudy i příchod zkušeného trenéra Jaroslava Tomáše. "Právě on je schopen vytvořit ty nejlepší možné podmínky, ať už tlakem na vedení nebo i na hráče. A i když jsme poloprofesionálové, kouč po nás vyžaduje profesionální přístup."

Duda přiznává, že to je pro některé hráče pořádně náročné. "Kluci, kteří u toho hraní ještě pracují, to občas mají těžké, aby vše stihli. Smekám před nimi." Dohnal tvrdí, že podstatné je, že se podařilo udržet v mužstvu většinu hráčů.

Odešli sice mimo jiné i oba blokaři, Václav Kotas do Zlína a Pavel Srkal do Ostravy, ale ty se podařilo nahradit Janem Davidem, Luďkem Mikoškou a Ryanem Meehanem. "Američan Meehan hraje výborně, a navíc do týmu zapadl stejně jako další kluci," řekl Ivan Duda.

Havířovští mohou jen litovat, že vzhledem k letní nejistotě měli krátkou přípravu. "Začali jsme ji asi o měsíc později, takže pořád ještě doháníme některé herní věci," upozornil Petr Dohnal. "A to je také důvod, proč máme ve hře výpadky. V tom utkání v Ostravě mě ale příjemně překvapila naše hra v obraně i podání."

Duda potvrzuje, že Havířovští nemají natrénováno tolik, co ostatní extraligové celky. "Ale nejde tak ani o fyzickou přípravu, jako o tu herní. Pořád nám ještě vázne souhra, která by se s přibývajícími zápasy měla zlepšit, nicméně taková je situace a my se s tím pereme."

Petr Dohnal uznal, že některé hráče vzali na zkušenou. "Ale dělali jsme všechno pro to, abychom byli co nejsilnější. A není to tak, že by někteří hráči nemohli nastoupit. Mohou, ale ještě nejsou tolik vyhraní." V dalším kole Havířovští zítra od 17 hodin přivítají Duklu Liberec, která je druhá.

"Ještě se nemůžeme srovnávat s takovými týmy, jako jsou České Budějovice a Liberec," uvedl Ivan Duda. "Hodně bude záležet na tom, jak se ty slabší celky poperou s těmi silnějšími, jestli jim dokážou vzít nějaké body. Ty budou v boji o play-off hodně plusové. Hlavně se ale musíme soustředit na zápasy s mužstvy kolem nás."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž