Brno: Hanusová a Andrusenková

Brno: Hanusová a Andrusenková - Hanusová s Andrusenkovou tentokrát na bloku neuspěly, nakonec však s Brnem oslavily postup do semifinále. | foto: Radek Miča, MF DNES

Extraligový pokus začíná. KP Brno po letech bez Čady

O víkendu vstoupí do inovovaných extralig volejbalisté JMP Brno a volejbalistky KP Brno. Ženy KP Brno budou obhajovat bronzové medaile, muži JMP Brno touží proniknout do semifinále.

Královopolanky vstupují do nové éry. Po dlouhých letech totiž nebude stát na lavičce trenér Miroslav Čada, jenž vyslyšel vábení bohatého a ambiciózního Prostějova. Místo něj se pokusí navázat na úspěch mladý kouč Ondřej Marek.

"Myslím, že každá medaile bude úspěch, ale rádi bychom hráli finále," zmínil jednoznačný cíl. Družstvo na to určitě má. Proti loňskému ročníku totiž prakticky neoslabilo.

. KP BRNO

Nahrávačka: Šárka Kubínová (20). Smečařky: Martina Bradáčová (21), Martina Útlá (23), Martina Noseková (23). Blokařky: Olga Hanusová (25), Sandra Onderková (21), Kateřina Božková (32). Univerzálky: Tereza Tobiášová (34), Soňa Mikysková (19). Libera: Julie Jášová (20), Lucie Drexlerová (20).
Trenér: Ondřej Marek.

Za libero Markétu Tomanovou přišla ze Slavie Julie Jášová, za blokařku Michaelu Hasalíkovou zase zkušená Kateřina Božková. Ta se vrátila jako odchovankyně po 12 letech v zahraničí. A navíc z Bratislavy zamířila do Brna 23letá smečařka Martina Noseková a z Ostravy smečařka Martina Útlá.

"Loni jsme oslabily o pět hráček, ale letos jsou nové holky komplexnější, tak snad budeme ještě lepší," věří kapitánka Tereza Tobiášová. Jenže lepší budou patrně i některé soupeřky.

"Olymp sice omladil, ale jsou to vesměs juniorské reprezentantky.
Olomouc bude silná jako loni a zajímavé bude sledovat, jak se bude dařit Ostravě nebo Slavii," přemítá Marek. Nově se v nejvyšší soutěži objeví také juniorská reprezentace a všichni čekají, jak takový experiment dopadne.

Brňanky se přihlásily také do Challenge Cupu, jenže místo evropského souboje půjde o český. "Asi jak to počítač losoval, tak nám přidělil Olomouc," posteskl si předseda klubu Miroslav Jaskulka. Ve druhém kole už by pak čekalo francouzské Istres.

JMP posílil Ukrajinec

Úloha mužů bude v extralize tradičně obtížnější. Loni skončili po základní části šestí a neprošli přes čtvrtfinále. Letos by rádi alespoň o trochu svůj výsledek zlepšili. "V základní části bychom se rádi dostali na páté místo a pak se dostali do semifinále," nastínil cíle prezident klubu Ladislav Chodák.

Přestože hospodaří s jedním z nejnižších extraligových rozpočtů, neschovává se za alibismus. Zvlášť když dokázal přivést z ukrajinského Čerkasy smečaře Dmitra Nadoptu, což je tradiční typický vůdčí typ.

Na post libera přišel ještě Petr Dohnal. "Myslím, že bude adekvátní náhradou za Václavíka, který společně s Klapalem odešel do Ostravy. Ten tým by neměl být slabší a hlavně je to teď velmi dobrý kolektiv," pochvaluje si trenér Jaroslav Vlk.

. JMP BRNO

Nahrávači: Luboš Novák (23 let), Tomáš Jambor (21). Smečaři: Martin Vlk (24), Jindřich Hovorka (22), Martin Vyhnáček (21), Dmitro Nadopta (25). Blokaři: Martin Hroch (36), Filip Auer (22), Libor Leikep (20). Univerzálové: Vladimír Katona (24), Tomáš Paul (21). Libero: Petr Dohnal (25).
Trenér: Jaroslav Vlk.

Spokojený je i kapitán Martin Hroch. "Taková pohoda, jako je tu letos, tu podle mě za poslední tři roky nebyla. Mladí kluci se hodně snaží, protože vědí, že se jim naskytla šance, kterou můžou využít. Ale uvidíme, jak se vyrovnají s tlakem, protože v přípravě se o nic nehraje," uvedl kapitán.

Mužstvu se letos hodně vedlo v přípravných zápasech, takže do startu extraligy míří s optimismem. Ta letos už tradičně doznala změn. A jestli k lepšímu, to si nikdo netroufne říct. Rozšířila se i díky administrativně zařazenému juniorskému týmu na dvanáct celků a základní část tam čítá pouhých 22 utkání.

"To je strašně málo. To zas ten, kdo to vymýšlel, nedomyslel," kroutí hlavou Gerža. Přeci jen však může mít pro Brno zařazení juniorky přínos. Zahrají si v něm totiž čtyři mladíci právě ze zdejší líhně.

"To je výsledek našeho projektu s Jihomoravskou plynárenskou. Podařilo se nám zvýšit počet družstev na jižní Moravě za pět let o 50 procent, brněnská mládež patří ke špičce v republice a na nedávném mistrovství Evropy juniorů jsme měli pět reprezentantů," chlubí se zaslouženými úspěchy Chodák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž