Donovan Džavoronok (vlevo) z Monzy smečuje proti Bělgorodu.

Donovan Džavoronok (vlevo) z Monzy smečuje proti Bělgorodu. | foto: cev.lu

Obchody jako v apokalypse, líčí volejbalista italskou paniku z viru

  • 4
Když se počátkem týdne vydal v Monze do obchodu, nestačil zírat. „Vypadalo to jako v apokalypse,“ líčí Donovan Džavoronok. „Trvanlivé věci byly vyprodané, všichni měli roušky. Fakt hustý!“ I jeden z nejlepších českých volejbalistů současnosti poznal, jak se na severu Itálie panikaří kvůli šířícímu se koronaviru.

Džavoronok zůstal v klidu. Žádné zásoby kvapně nesháněl, jen si nakoupil něco k večeři a věří: „Snad se vše brzy zase dostane do normálu.“

Koronavirus děsí Itálii. Fotbal bez diváků? Pojede Ledecká? A co Giro?

K němu je teď (nejen) v italském sportu daleko. Fotbalová Serie A už o víkendu odložila čtyři mače.

Ta volejbalová, která je nejlepší ligou světa, se minimálně do konce měsíce zastavila úplně. Platí to i pro další volejbalové soutěže mužů i žen v zemi. Některé mančafty se ani nescházejí, jejich haly jsou stejně jako školy nebo úřady zavřené.

„Jsme jedni z mála, kteří trénují,“ říká dvaadvacetiletý smečař z Monzy. I jeho tým však poznamenal nebezpečný virus. Necepují ho obvyklí dozorci, ale převelený kouč z mládeže, který na dálku plní pokyny hlavního trenéra.

Epidemie nového koronaviru

„Celý realizační tým skončil na devět dní v karanténě, protože jeden z našich asistentů večeřel s člověkem, který byl možná infikovaný,“ přibližuje Džavoronok. „Naše prezidentka je navíc primářkou v nemocnici, máme od ní dobré informace.“

Kromě toho také sleduje, jak tamní média informují o smrtící chorobě. Ve městě, kde se nachází slavný závodní okruh, Džavoronok mydlí do míče už pátým rokem.

„V televizi teď často varují, ale i uklidňují, aby se z lidí nestali hypochondři a dál normálně žili,“ líčí. „Já se nechystám mezi davy, ale nehodlám být zavřený jen doma.“

Český volejbalista Donovan Džavoronok smečuje v zápase s Černou Horou.
Volejbalisté Monzy se radují ve finále Vyzývacího poháru. Vlevo Donovan...
Český reprezentant Donovan Džavoronok smečuje.

Donovan Džavoronok v dresu Monzy a české reprezentace.

O koronaviru se baví i se spoluhráči. Spíš v žertu, neboť sportovní kabina je specifické prostředí. „Když to přijde, tak to přijde a neubráníte se tomu,“ pokrčí rameny rodák z Brna. Uvědomuje si, že pokud se u některého z kolegů projeví příznaky nákazy, rozšíří se karanténa i mezi hráče.

A co pak? „Tak bych si asi pinkal doma o zeď,“ říká Džavoronok. „Museli bychom to přežít.“ 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž