Čeští volejbalisté na příjmu - ilustrační foto

Čeští volejbalisté na příjmu - ilustrační foto | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Evropská liga je pro volejbalisty testem před olympijskou kvalifikací

  • 1
Nizozemský kouč Stewart Bernard zažije křest u české volejbalové reprezentace při úvodním turnaji Evropské ligy. A jeho noví svěřenci se budou od pátku do neděle v Rumunsku především sehrávat před červnovým kvalifikačním turnajem o postup na olympijské hry.

"Turnaj bereme jako dobrou herní prověrku před olympijskou kvalifikací," řekl manažer reprezentace Milan Fortuník před odletem do Rumunska.

Oporami týmu jsou zkušení univerzálové Jan Štokr a David Konečný, pro smečaře Jiřího Popelku bude turnaj i zátěžovým testem zraněné nohy. Problémy s palcem má blokař Jiří Král. Celkem je v sestavě pět hráčů z extraligy a sedm krajánků včetně blokaře Aleše Holubce nebo smečaře Karla Linze.

Na nahrávce se budou střídat Ondřej Boula a budějovický Filip Habr. "Máme novou útočnou osu a turnaj nám prověří její sílu a schopnosti," řekl Fortuník.

Volejbalisté se v Evropské lize, jejíž úvodní ročník v roce 2004 vyhráli, představí po pěti letech. V Rumunsku se v rámci skupiny B střetnou s domácím výběrem a týmy Turecka a Nizozemska. Pátí ve skupině jsou Rakušané, kteří mají na úvod volno.

Každá země v základní části hostí jeden čtyřčlenný turnaj. Česko pořádá třetí turnaj od 8. do 10. června, o týden dříve budou reprezentanti chybět v Turecku. Ve skupině A jsou obhájci loňského prvenství Slováci a dále Španělsko, Řecko, Izrael a Dánsko. Do Final Four postoupí vítězové skupin, pořadatel závěrečného turnaje a lepší tým z druhého místa.

Česká nominace na první turnaj Evropské ligy

Nahrávači: Filip Habr (České Budějovice), Ondřej Boula (Maliye Milli Piyango/Tur.)
Univerzálové: Jan Štokr (Trentino/It.), David Konečný (Tours/Fr.).
Smečaři: Jiří Popelka (Kedzierzyn/Pol.), Karel Linz (Nantes/Fr.), Tomáš Hýský (Liberec), Aleš Správka (Ostrava).
Blokaři: Aleš Holubec (Nantes/Fr.), Jiří Král (Piacenza/It.), Vladimír Sobotka (Ostrava).
Libero: Václav Kopáček (Liberec).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž