Český volejbal v Lize mistrů nebude

Lucemburk - Český volejbal nebude v Lize mistrů! Evropská konfederace z náhradnického místa Kladno nevybrala. Tým trenéra Jindřicha Licka si zahraje pouze Klubový pohár. V něm může potkat italské Trento se svým bývalým blokařem Michalem Rakem v sestavě. "Jsme hodně zklamaní," přiznal kouč Licek. Soupeře znají i další kluby.

Po posledním místu liberecké Dukly v základní skupině uplynulého ročníku bude český zástupce v prestižní soutěži chybět. Před sobotním losováním v Lucemburku se Kladenští dozvěděli, že na ně v příští sezoně čeká jen Klubový pohár. "Nedá se nic dělat," uvedl Licek, trenér mistrů republiky z Odolena Vody, kteří se po skončení ročníku přesunuli do Kladna.
 
Zákulisní informace přitom pro Středočechy dlouho vypadaly velmi nadějně a klub byl také po všech stránkách připraven. "Rozpočet by se v případě hraní v Lize mistrů musel hodně zvednout, počítám, že tak o tři miliony. Ale dohody máme takové, že když tam opravdu budeme, měla by se nám ta částka minimálně vrátit a snad bychom mohli i vydělat," řekl Licek při červnovém přihlašování.
 
Složitější by to ale měli příznivci, protože kvůli nízkému stropu v hale by za svým mužstvem museli cestovat až do Svitav, předběžně se jednalo i o umístění jednoho atraktivního zápasu do pražské Sazka Areny.

Klubový pohár ale tak přísné regule nemá, Kladenští ho mohou odehrát doma. Právo účasti v Lize mistrů získali letošní semifinalisté Klubového poháru. Pokud by však neměli zájem nebo nesplnili podmínky CEV, mohlo dojít na země, které letos z Ligy mistrů vypadly.

Takto své týmy nakonec mezi elitou kontinentu zachránily Srbsko a Německo, zatímco estonský a český mistr se už do prestižní soutěže nevrátili.

Podle mezinárodního sekretáře českého svazu Ivana Ira byly nakonec rozhodujícím kritériem výsledky z loňské sezony. "Berlín uhrál v soutěži jedno vítězství a Bělehrad šest setů, zatímco Liberec jen dva," řekl Iro, který se jednání v Lucemburku zúčastnil. "Bylo to jediné možné kritérium, protože po marketingové stránce splnili podmínky všichni náhradníci," dodal.
 
Jeden turnaj bude v Liberci

Kladno bylo v Klubovém poháru nasazeno do osmifinálové skupiny C, v níž se může utkat i s bývalým blokařem Odolena Vody Michalem Rakem, který nyní hraje za italské Trento. Liberec začne už v říjnu, kdy uspořádá jeden z kvalifikačních turnajů. Pokud jej vyhraje, postoupí právě do osmifinálové fáze soutěže, skončí- li druhý, bude pokračovat v Poháru CEV v Bělorusku.
 
Brněnské mistryně republiky musejí už v kvalifikaci Klubového poháru do nizozemského Lichtenvoorde, kde narazí i na bratislavskou Slávii UK.

V Poháru CEV pojedou Příbramští na listopadový turnaj do Odense, Olomoučanky se představí v běloruském Baranoviči. Z těchto turnajů postoupí do osmifinále jen vítěz.

Rozlosování:
Muži:
Klubový pohár:
Kvalifikace - turnaj 3. skupiny:
Liberec (pořadatel), Vitoria (Port.), Kapošvár, Kišiněv.
Při postupu z 1. místa - osmifinálová skupina D: Tulcea (Rum.), Tenerife, Liberec, vítěz 8. skupiny.
Při postupu z 2. místa: Pohár CEV (skupina v běloruském Grodnu).

Osmifinálová skupina C: Kladno, Dupnica (Bul.), vítěz 1. skupiny, vítěz 4. skupiny.

Pohár CEV:
Kvalifikace - turnaj 6. skupiny:
Odense (Dán. - pořadatel), Příbram, Patras (Řec.), druhý tým z 1. skupiny Klubového poháru.

Ženy:
Klubový pohár:
Kvalifikace - turnaj 1. skupiny:
Lichtenvoorde (Niz. - pořadatel), Brno, Slávia UK Bratislava, Vallentuna (Švéd.).
Při postupu z 1. místa - osmifinálová skupina B: Köniz (Švýc.), Madeira (Port.), Brno, vítěz 8. skupiny.
Při postupu z 2. místa: Pohár CEV (skupina ve slovinském Novém Mestě).

Pohár CEV:
Kvalifikace - turnaj 6. skupiny:
Baranoviči (Běl. - pořadatel), Olomouc, Pila (Pol.), Bělgorod (Rus.).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž