České volejbalisty má převzít trenér Haník

  • 10
Praha - Volejbalový svaz zítra představí nového trenéra mužské reprezentace. Podle všeho se horké křeslo vrátí Zdeněk Haník, který národní mužstvo vedl v letech 2000 a 2001 a své angažmá ukončil čtvrtým místem na mistrovství Evropy v Ostravě. "Není tajemství, že jsem tu nabídku dostal, ale v tuto chvíli ve 14 hodin deset minut musím říct, že jsme si ještě neplácli," řekl Haník.

Mužský volejbal se ocitl ve složité situaci. Za necelých sedm týdnů začíná v Japonsku mistrovství světa, ale místo trenéra české reprezentace je stále volné. S dosavadním koučem Igorem Prieložným se vedení volejbalového svazu rozešlo před dvěma týdny po krachu v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy.

"Ještě nejsme definitivně na všem domluveni, klíčové jednání nás teprve čeká," řekl Haník.

S předsedou Antonínem Léblem bude dnes odpoledne jednat o fungování týmu.

Česká reprezentace prochází složitým obdobím. Rychle se u ní střídají trenéři, na hřišti se týmu s výjimkou loňské kvalifikace MS už dlouho nic nepovedlo a ani vztahy mezi hráči nejsou optimální.

Mnohé vyplynulo na povrch po prohrané baráži o postup na ME 2007. V rozhovorech pro iDNES o konfliktech mluvil jak trenér Igor Prieložný, tak i kapitán Jakub Novotný.

Nový trenér bude pracovat v časové tísni. Podle dříve vytvořených plánů přípravy se volejbalisté mají sejít 27. října ke krátké přípravě. Čekají je zápasy s Ruskem, krátká cesta do Francie a 10. listopadu se odlétá do Japonska.

Zdeněk Haník je bývalým nahrávačem a dlouholetým reprezentantem. Po skončení kariéry začal okamžitě pracovat jako trenér. Vedl reprezentaci Rakouska a dvě sezony i český národní tým. Odcházel po domácím mistrovství Evropy pro neshody s tehdejším místopředsedou Antonínem Léblem.

Pak působil jako manažer extraligové Příbrami, trénoval VKP Bratislava a poslední rok vedl úsek metodiky na Českém volejbalovém svazu.

Zdeněk Haník při tréninku


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž