České volejbalové reprezentantky

České volejbalové reprezentantky | foto: CEV

Volejbalistky čeká boj o finále Evropské ligy i kvalifikaci Ligy národů

  • 1
Úspěch na Final Four Evropské ligy skýtá volejbalistkám ještě jednu motivaci: zaručenou účast v kvalifikaci o elitní Ligu národů. Češky se v chorvatském Varaždínu poprvé představí v pátek od 16 hodin, kdy hrají s Běloruskem. Druhý semifinálový pár tvoří domácí výběr a španělská reprezentace, jejichž souboj začíná o tři hodiny později.

Final Four Evropské ligy si české volejbalistky zahrály i před rokem. V semifinále tehdy nestačily na Maďarky a v boji o třetí místo porazily Finky.

„Úspěchem už je postup mezi nejlepší čtyřku, ale budeme bojovat o další vítězství. V Chorvatsku předvedeme to nejlepší, co umíme,“ řekl řecký kouč národního týmu Jannis Athanasopulos, který převzal volejbalistky v dubnu.

Češky prošly do Final Four až díky výhře nad Švédkami v posledním utkání skupiny A a díky zaváhání Ukrajinek. Bělorusky dominovaly skupině C a vyhrály všech šest zápasů. „Je to silný soupeř, spousta jeho hráček těží ze zkušeností v zahraničních ligách,“ uvedl Athanasopulos, zároveň trenér Stuttgartu.

Talent Orvošová: má titul a chce úspěch z Final Four

Gabriela Orvošová se už v osmnácti letech stala důležitou členkou české...

Kapitánka a nahrávačka Pavla Šmídová rovněž upozornila na sílu běloruského výběru: „Musíme podat co nejlepší a koncentrovaný výkon, abychom v semifinále uspěly a dostaly se do boje o zlato.“

Nahrávkami bude nad sítí hledat trio spoluhráček. Ve skupině se dařilo smečařce Kossányiové, postupně se chytila i Mlejnková a spolehlivá byla univerzálka Orvošová. „Daří se mi, ale snažím se to nevnímat. Nechci si na sebe vytvářet zbytečný tlak,“ podotkla Orvošová, letošní česká mistryně s Olomoucí.

Finalisté si zajistí postup do Limy, kde se příští týden koná Challenger Cup, jehož vítěz se probojuje do Ligy národů v roce 2020.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž