Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Nausch Sluková slaví vítězství na MČR v...

Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Nausch Sluková slaví vítězství na MČR v Brně. | foto: MAFRA

Týmové dítě. Jak se Hermannová stala hvězdou světových písků

  • 7
Když se před čtyřmi lety postavila po boku Markéty Nausch Slukové před novináře, působila nervozně, zadrhávala se při rozhovorech, koktala. „A vůbec jsem netušila, co obnáší profesionální sport,“ líčí plážová volejbalistka Barbora Hermannová. Od té doby vyjukaná dívka vyrostla po boku zkušenější parťačky v hvězdu svého sportu.

Nad vtipnými historkami z úvodu spolupráce současných českých jedniček se s odstupem času Barbora Hermannová usmívá. „Teď už jsou věci, o kterých se nebojím mluvit veřejně a na rovinu,“ říká.

Po letošní varovné sezoně, kdy společně s Nausch Slukovou zatím nedosáhly na jistotu účasti na olympiádě v Tokiu 2020, přiznala, že v jednu chvíli by nejraději celou sezonu předčasně ukončila. 

„Kdyby mi k tomu Simon (Nausch, trenér a manžel Markéty Nausch Slukové) s Markétou dali prostor, tak bych to zabalila.“

Takové myšlenky se Hermannové honily hlavou v červnu na domácím turnaji v Ostravě. Obhájkyně titulu pod vysokými pecemi ve Vítkovicích vypadly po duelech v základní skupině.

Hned to ale zažehnala. Hlavně díky výborné spolupráci uvnitř tříčlenného týmu, se kterým kočuje po světě. A to i přesto, že v něm jsou role velmi specifické.

„Vtipkujeme o tom, že jsem Markéty a Simona takové dítě. Sportovně mě vychovávali, protože jsem byla méně zkušená a neměla přehled o opravdu profesionální úrovni. Nikdy jsem se ale necítila jako třetí kolečko u vozu,“ popisuje Hermannová.

Při cestování po turnajích, které trvá zpravidla skoro devět měsíců, jsou role jasně rozdělené. Bývá pravidlem, že obě hráčky spolu bydlí na hotelovém pokoji, trenér zvlášť. Volný čas se až na lehké výjimky tráví společně. „Přitom jsem leckdy navrhovala, ať si zajdou na večeři jako pár,“ vypráví Hermannová.

Nevybroušený diamant

Bývalý rakouský reprezentant Simon Nausch na Hermannovou ukázal po rozpadu úspěšného páru, který tvořila jeho partnerka společně s Kristýnou Kolocovou v roce 2015. Úkol zněl jasně: novou členku týmu během pěti let nachystat směrem k vrcholu na olympiádě v Tokiu.

„Řekl o mně, že jsem nevybroušený diamant,“ vzpomíná Hermannová. 

Životní šanci dokonale využívá. Pár se pravidelně umísťuje na předních příčkách největších turnajů, vozí medaile, a loni se dokonce vyšvihl do čela žebříčku. Rázem se tak z Hermannové stala hvězda světových písků.

„Šla jsem do toho, že se stane něco speciálního. A ono se to děje,“ říká spokojeně.

O nominaci na olympijské hry v Japonsku pár musí stále usilovat. Šanci probít se podruhé na klání pod pěti kruhy mají Hermannová s Nausch Slukovou podle umístění v žebříčku. 

A co přijde po sezoně, která bude platit za vrchol jejich pětiletého snažení? 

Nausch Sluková už dříve mluvila o rodině...

„Přemýšlím nad tím. S největší pravděpodobností si dám pauzu. Chtěla bych si udělat v Kapském Městě s fyzioterapeutkou, se kterou během sezony spolupracujeme, speciální kurz. Chci i cestovat trochu jinak než s beachvolejbalem,“ poodhaluje Hermannová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž