Argentinec hledal česká srdce

  0:03
Santa Fé - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Po odevzdaném druhém setu zápasu s Brazílií zapomněl argentinský kouč českých volejbalistů na dosavadní image trenérského gentlemana. V modré košili s vyhrnutými rukávy stál uprostřed hloučku hráčů v červeném a hlasitě je burcoval k bojovnosti. Svou výstižnou řeč pak neustále doplňoval všeříkajícím poklepáváním na srdce, neboť přesně tahle věc českému týmu v úvodních dvou setech osmifinálové premiéry v Santa Fé chyběla nejvíce. "Brazilský kapitán řekl, že jejich latinskoamerický naturel jim pomáhá se při hře vyburcovat, Češi ale nejsou z Latinské Ameriky a snad i proto to dnes z naší strany bylo poněkud chladné..." vystihl nakonec slavný kouč hlavní důvod hladké prohry 0:3.Dále čtěte: Brazílie české volejbalisty hladce přehrála

I když hlavně v závěru Velasco poměrně točil českou sestavou, z tribuny neuniklo, že v prvních dvou nepříznivě se vyvíjejících setech využil dvojnásobnou možnost oddechového času pouze jedinkrát a i od třetího setu od začátku hrající Přemysl Kubala neměl pocit, že se pro změnu vývoje v zápase udělalo vše.

"Pan Velasco je určitě zkušený kouč, ale mám pocit, že nás občas brzdí. Je pravda, že nám servis moc nejde, ale když třeba zkazíme dva za sebou, rozčiluje se natolik, že už raději neriskujeme. A možná by se za nepříznivého stavu mohlo i častěji střídat - proti Brazilcům se to nestalo poprvé...," šel do odvážné polemiky jeden z mála zkušených českých hráčů.

Lehký nesouhlas s názorem vedení projevil i kapitán Ivo Dubš: "Po zápase jsme dostali pořádnou "sprchu" od vedení výpravy, hlavně proto, že jsme prý nebojovali, ale i když to tak možná z hlediště vypadalo, tak nám prostě jen nesedl brazilský styl a nenašli jsme cestu, jak na něj vyzrát. Chtěli jsme určitě podat mnohem lepší výkon, ale Brazílie nás nakonec i díky našim vlastním chybám smetla až moc hladce. Věřím ale, že Nizozemsko i Francie nám budou herně bližší a dokud žije postupová naděje, tak za ní půjdeme do posledního míče. Musíme však zlepšit téměř vše..."

Podobný názor na další vývoj ve skupině má i nahravač Petr Zapletal: "Tenhle zápas se nám hodně nepovedl, všechno znovu začínalo od velmi špatného servisu, který nás srážel zejména v úvodním setu a z toho pak pramenila i nejistá rozehra. Musíme s tím už konečně něco udělat, ale to jsme si říkali už po základní skupině a pořád to nejde...," říkal.

Před třetím setem trenér Velasco hráčů důrazně promlouval do duše, apeloval na větší bojovnost. "Ta skutečně přišla - bohužel jsme znovu nezvládli důležitou koncovku. Ale nic není ztraceno, zítra nás čekají Nizozemci a to je pro nás určitě hratelnější styl než brazilský, který nám opravdu nevyhovuje.  Bez zlepšeného servisu a příjmu to však rozhodně nepůjde!" je Zapletalovi jasné.

Především o přílišném respektu svých svěřenců hovořil i dost rozladěný asistent Pavel Řeřábek: "Brazilci se bohužel z počáteční nervozity vymanili mnohem rychleji než náš tým, navíc jsme jim v prvním setu vůbec nebyli rovnocenným soupeřem na podání. Devět zkažených servisů je opravdu příliš!"

Na hráčích prý bylo navíc znát, že proti tak důsledně oragnizované obraně na bloku, ale i v poli, snad ve své kariéře ještě nehráli. "A dost je to zaskočilo," všiml si asistent. "Zda se favorizovaných soupeřů nebáli až příliš, to je otázka spíše pro hráče, ale jak je znám, řekl bych, že ten respekt byl až přehnaně velký..."

Servis? Podle Řeřábka katastrofa. "Nejen, že se nedostaneme do správného herního tempa, ale ještě z toho pramení elementární chyby v obraně. Máme nůž na krku, ale v téhle situaci jste na světovém šampionátu prakticky před každým zápasem, určitě zkusíme zvrátit nepříznivý vývoj v dalších dvou zápasech s evropskými týmy, proti nimž snad zahrajeme podstatně lépe."

Závěrečné slovo měl při hodnocení velmi neúspěšného vstupu do osmifinálové skupiny MS kouč Julio Velasco: "Nejsme samozřejmě spokojeni s porážkou, hlavně nás ale trápí způsob, jakým jsme ji dosáhli - naše hra byla dnes plná chyb, zkažených servisů bylo opravdu hodně, ale jen tahle nepovedená herní činnost nám zápas neprohrála. Ze soupeře můžete mít respekt nebo přílišný respekt, pro nás dnes platilo to druhé."

Kouč připomíná, že tým čekají ještě dva souboje o postup do čtvrtfinále. "Musíme se každopádně zlepšit na podání a na příjmu a pak by to s postupem ještě mohlo vyjít. Brazílie měla dnes navrch především ve druhých polovinách setů a zejména v tom třetím, kdy jsme v koncovce znovu nedokázali udržet nadějné vedení 20:18. V tu chvíli se jen potvrdil hlavní rys našeho dnešního výkonu - málo agresivity a opatrnost."

Svůj druhý osmifinálový zápas sehrají čeští volejbalisté v sobotu od 21.30 proti Nizozemsku a pokud se jim nepodaří oplatit soupeři těsnou prohru ze základní skupiny v Saltě, s velkou pravděpodobností pro ně bude nedělní duel s Francií loučením s arentinským šampionátem.

Brazilský trojblok čelí jednomu z útoků českých volejbalistů

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Dortmund - PSG 1:0, atraktivní utkání rozsekl už v úvodním poločase Füllkrug

1. května 2024  20:45,  aktualizováno  23:01

Aktualizujeme Šlo o opakovaný souboj ze skupinové fáze, tentokrát však fotbalisté Borussie Dortmund doma...

Slovenský reprezentační brankář Škorvánek bude chytat v Hradci Králové

1. května 2024  22:01

Královéhradecké hokejisty posílí slovenský reprezentační brankář Stanislav Škorvánek....

Extraligové přestupy: Návraty ze severu, aktivní Kometa, změny u mistrů i na Kladně

1. května 2024  7:57,  aktualizováno 

Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Švýcarsko má v nominaci do Brna čtyři posily z NHL i rekordmana Ambühla

1. května 2024  18:15

Čtyři posily z NHL představí hokejisté Švýcarska na Českých hrách (Betano Hockey Games) v Klotenu a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...