Petra Kvitová v pekingském semifinále s Jelenou Jankovičovou.

Petra Kvitová v pekingském semifinále s Jelenou Jankovičovou. | foto: Reuters

Kvitová jde do Turnaje mistryň jako světová šestka, Berdych klesl

  • 4
Petra Kvitová si polepšila o jednu příčku, Tomáš Berdych naopak na světovém rankingu klesl. Nejlepší česká tenistka jde těsně před startem Turnaje mistryň v Istanbulu na šestou pozici, svou nejlepší v této sezoně. Její krajan Berdych se po roce objevuje na horším než šestém místě, neboť je v novém pořadí ATP sedmý.

Kvitová si oproti minulému týdnu vyměnila pozici s Italkou Sarou Erraniovou a vylepšila si tak umístění v Top 10, kam se vrátila na konci září po třech týdnech. Třiadvacetiletá Kvitová vstupovala do sezony 2013 jako osmička a několikrát byla sedmá.

Šestá byla naposledy loni v říjnu. Na nadcházejícím Turnaj mistryň si může v případě výhry bez porážky připsat až 1500 bodů a ještě pozici vylepšit.

Jasnou vládkyní sezony je Američanka Serena Williamsová, kterou má česká jednička na Turnaji mistryň ve skupině.

Žebříček WTA

Žebříček ATP

Berdycha odsunul na sedmou příčku Švýcar Roger Federer. V pořadí pro Turnaj mistrů je český tenista stále šestý a o další body na cestě do Londýna bude v tomto týdnu bojovat na turnaji v Basileji.

Z osmi míst pro Turnaj mistrů je obsazena polovina. Jistotu mají Španělé Rafael Nadal a David Ferrer, Srb Novak Djokovič a Juan Martín del Potro z Argentiny.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga