Caroline Wozniacká má za sebou další překážku. Na americkém turné vyhrála už 12. zápas v řadě

Caroline Wozniacká má za sebou další překážku. Na americkém turné vyhrála už 12. zápas v řadě | foto: AP

Wozniacká vyřadila Šarapovovou, ve čtvrtfinále US Open ji vyzve Cibulková

  • 65
Caroline Wozniacká potvrdila roli nejvýše nasazené hráčky i ve 4. kole US Open. Loňská finalistka si poradila s bývalou světovou jedničkou Marií Šarapovovou z Ruska 6:3 a 6:4. Ve čtvrtfinále závěrečného grandslamu sezony ji vyzve Dominika Cibulková. Slovenská tenistka překvapivě vyřadila další ruskou tenistku Světlanu Kuzněcovovou 7:5 a 7:6.

kompletní los: muži x ženy

Wozniacká tak turnajem dál kráčí naprosto suverénně. V součtu se dvěma vítěznými turnaji před US Open vyhrála už dvanáctý zápas v řadě.

Šampionku z roku 2006 Šarapovovou navíc porazila vůbec poprvé v kariéře, v obou duelech před dvěma lety na Rusku neuhrála ani set.

Dánskou tenistku zdobila v osmifinálovém duelu především trpělivost s níž dokázala s hlasitě se projevující Šarapovou hrát dlouhé výměny a čekat na její chyby.

Maria Šarapovová

Maria Šarapovová

Čtrnáctá nasazená Ruska jich udělala opravdu hodně, za hodinu a 53 minut vyrobila celkem 36 nevynucených chyb (Wozniacká 10) a k tomu devět dvojchyb. Tuhle zápornou bilanci nepřebilo ani 32 vítězných míčů (jednou tolik co Dánka).

"Byl to opravdu těžký zápas a já věděla, že to dnes nebude vůbec jednoduché," řekla Wozniacká po zápase. "Loni jsem sii odtud odnesla spoustu zkušeností a to mi dnes pomohlo," dodala obhájkyně finálové účasti.

V první sadě dvacetiletá Wozniacká nedokázala udržet brejk a v sedmé hře pustila Rusku zpět do zápasu, ta ale v následujícím gamu znovu nabídla výhodu soupeřce. Dánka pak set doservírovala k výhře 6:3.

Druhé dějství dokázala první nasazená zlomit soupeřku v sedmé hře, kterou Šarapovová zakončila dvojchybou. V devátém gamu pak Wozniacká ještě neproměnila první mečbol. Vše si ale vynahradila při svém následném servisu.

Cibulková zaskočila favorizovanou Kuzněcovovou

Jedenáctá nasazená Ruska přitom měla zápas dobře rozehraný a v prvním setu vedla 4:2 a ve druhém 3:1, jenže Cibulková dokázala vždy skóre otočit. A to hlavně zásluhou nepřesné hry soupeřky, která udělala 42 nevynucených chyb. "

Je to úžasný výsledek i pocit. Vždy to samozřejmě může být ještě lepší, ale jsem ráda, že jsem zvládla těžké chvíle," citovala slovenská média Cibulkovou.

Dominiková Cibulková napřahuje k úderu v zápase proti Světlaně Kuzněcovové.

Dominiková Cibulková napřahuje k úderu v zápase proti Světlaně Kuzněcovové.

Nesložila se ani v těžkých chvílích, kdy musela otáčet. "I za stavu 2:4 a 15:40 jsem věřila, že stačí změnit pár maličkostí. Ona pak přestala tolik tlačit. Naopak jsem Světlanu začala vyhánět ven z dvorce a byla jsem agresivnější," pochvalovala si.

Cibulková, které patří až 45. místo v žebříčku WTA, dosud byla na US Open nejdále ve 3. kole.

"Dominika zahrála dobře. Ale myslím, že jsem ještě na vyšší úrovni a takovéto zápasy bych měla vyhrávat," prohlásila poražená Kuzněcovová.

Federer neztratil ani set


Švýcarský tenista Roger Federer postoupil hladce do čtvrtfinále mužské dvouhry. Světová dvojka zdolala v New Yorku v osmifinále Rakušana Jürgena Melzera ve třech sadách 6:3, 7:6 a 6:3 a jeho dalším soupeřem bude Robin Söderling ze Švédska.

Roger Federer zdraví diváky po výhře nad Jürgenem Melzerem.

Melzer potrápil švýcarského favorita mnohem víc než v prvním vzájemném duelu v osmifinále letošního Wimbledonu, přesto znovu nezískal ani set. Po jednoznačném úvodu doplatil rakouský semifinalista z Roland Garros na nepřízeň pásky v tie-breaku druhé sady a na neproměňování brejkových šancí.

Využil jen dva z dvanácti brejkbolů, naopak Federer sebral soupeřův servis ve čtyřech případech a dál prochází turnajem bez ztráty setu.

Djokovič hladce přehrál Fishe, čeká ho Monfils

Mezi muži prošel do nejlepší osmičky třetí nasazený Novak Djokovič ze Srbska, který si snadno poradil s Američanem Mardym Fishem 6:3, 6:4, 6:1.

Djokovič tak na US Open postoupil do čtvrtfinále počtvrté za sebou. Ve čtvrtfinále se utká s Gaelem Monfielsem, který si ve francouzském souboji poradil s Richardem Gasquetem. Ten sice ve třetím setu vedl již 5:2, ale pak Monfiels získal pět her v řadě a vyhrál 6:4, 7:5 a 7:5.

SOUBOJ FRANCOUZŮ. Na tenisovém US Open si to rozdali Richard Gasquet a Gael Monfils (vpravo). V souboji s Richardem Gasquetem podává Gael Monfils.

Ve čtyřhře žen se nedařilo Květě Peschkeové, která ve 3. kole nestačila spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou na domácí pár Bethanie Mattekovou-Sandsovou a Meghann Shaughnessyovou.

Peschkeová si poté spravila chuť po vyřazení ve čtyřhře, když spolu s Pákistáncem Ajsámem Kúreším postoupila po výhře nad argentinsko-uruguayskou dvojicí Gisela Dulková, Pablo Cuevas do semifinále
mixu. V něm čeká českou hráčku a Kúrešího pár Anna-Lena Grönefeldová z Německa a Mark Knowles z Baham.

První kolo dvouhry juniorek zvládly Češky Krystína a Karolína Plíškovy, naopak Rohanová a Allertová hned na úvod vypadly. V prvním kole dvouhry juniorů uspěl Veselý.

us open - výsledky


Muži:
Dvouhra - 4. kolo:

Monfils (17-Fr.) - Gasquet (Fr.) 6:4, 7:5, 7:5
Djokovič (3-Srb.) - Fish (19-USA) 6:3, 6:4, 6:1
Söderling (5-Švéd.) - Montaňés (21-Šp.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:3
Federer (2-Švýc.) - Melzer (13-Rak.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:3

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Cibulková (SR) - Kuzněcovová (11-Rus.) 7:5, 7:6 (7:4)
Kanepiová (31-Est.) - Wickmayerová (15-Belg.) 0:6, 7:6 (7:2), 6:1
Wozniacká (1-Dán.) - Šarapovová (14-Rus.) 6:3, 6:4
Zvonarevová (7-Rus.) - Petkovicová (Něm.) 6:1, 6:2

Čtyřhra - 3. kolo:
Matteková-Sandsová, Shaughnessyová (15-USA) - Peschkeová, Srebotniková (4-ČR/Slovin.) 6:4, 6:1

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Kúreší (ČR/Pak.) - Dulková, Cuevas (Arg./Urug.) 3:6, 6:2, 10:4.

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:

Veselý (4-ČR) - Liang-Čch' Chuang (Taiwan) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Krueger, Webb (USA) - Salaba, Čchu-chan Wang (ČR/Čína) 6:4, 6:4.

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Kristýna Plíšková
(7-ČR) - Požnichirenková (Ukr.) 7:5, 6:1
Van Nguyenová (USA) - Rohanová (ČR) 6:1, 7:6 (7:1)
Karolína Plíšková (6-ČR) - Gavrilovská (Srb.) 6:4, 6:1
Hardebecková (USA) - Allertová (ČR) 6:4, 7:6 (9:7).

Čtyřhra - 1. kolo:
Allertová, Kremenová (ČR/Běl.) - Paliivetsová, Perezová (Kan./Ven.) 6:4, 6:3.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga