Wimbledon vítá muže, který první odložil kalhoty

  • 1
Londýn - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Byl prvním šampionem v historii Wimbledonu, který tenhle turnaj vyhrál v šortkách. Nikoli v dlouhých kalhotách. To bylo na konci 40. let, kdy byl jeho velkým soupeřem i tenista z Československa Jaroslav Drobný. Teď je Američanovi Jacku Kramerovi 85 let. A do Wimbledonu se vrací jako divák. Po velice dlouhé době.

Bál se přijet. Kvůli bojkotu.

Kramer, už jako významný funkcionář, byl totiž v Británii symbolem bojkotu profesionálů přiWimbledonu v roce 1973, který nastal ze solidarity s vyloučeným Piličem. Tahle epizoda nadělala Kramerovi spoustu nepřátel.

Stal se symbolem plivnutí na britskou pýchu. "Proto jsem se sem teď bál. Nevěděl jsem, jak tu můžu být přijat," tvrdí.

"Ale zároveň jsem se moc chtěl vrátit na známá místa. Sice jsem si před časem poranil kotník, ale do Wimbledonu bych dorazil, i kdybych měl dopajdat o holi."

Je považován za jednoho z nejlepších tenistů v historii. Byl mezi prvními hráči, kteří praktikovali styl servis, volej. Legendou s ohromujícím podáním. Tohle se však v očích Angličanů rozplynulo po aféře s bojkotem jako mlha nad Temží. Spílali mu.

Nesnášeli ho.

Všechno však jednou přebolí. I tohle. Na letošní ročník byl Kramer pozván pořadateli spolu s další legendou – Virginií Wadeovou – jako zvláštní host.

Však toho s tenisem prožil! Hrál ho už ve 30. letech, za USA v Davis Cupu. Za války sloužil jako protiletecká hlídka u amerického pobřeží.

I tehdy vyhrál několik vážených turnajů, ale musel k tomu žádat armádu o propustku. Pak byl poručík Kramer převelen do bojů v jižním Pacifiku. Někdy v té době mu při nehodě vojenského letounu zemřel velký rival a kamarád Joe Hunt.

Po válce byl Kramer počítán mezi hlavní favority Wimbledonu 1946, ale v osmifinále ho vyřadil Drobný. "Nechci se nijak vymlouvat, ale tehdy jsem měl na ruce hrozný puchýř. Snad i to přispělo k tomu, že jsem Wimbledon tenkrát nevyhrál," vysvětloval.

O rok později už se mu to povedlo.

V tom ročníku ztratil za sedm utkání pouze 37 gamů, což stále znamená rekord Wimbledonu. Přitom mu jeden celý set sebral Australan Dinny Pails. "To byla velká ostuda.

Vždyť Dinny před zápasem zabloudil v londýnském metru a přišel téměř pozdě. Ten set jsem ztratil, přestože on neměl žádný čas se rozcvičit," vzpomíná Kramer.

Přešel záhy k profesionálům, po skončení kariéry jim šéfoval. Byl pak významným promotérem a funkcionářem, známým komentátorem a také výrobcem raket typuWilson, jichž se prodalo na miliony. A jistě – pro Británii především bídákem.

Ale střed tenisového vesmíru mu už dávno odpustil.

Američan Jack Kramer vyhrál slavný Wimbledon v roce 1947.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga