Květa Peschkeová

Květa Peschkeová | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Veteránka Peschkeová pošesté mezi elitou: Na Turnaj mistryň se těším

  • 2
Před osmi lety se Květa Peschkeová na tenisový Turnaj mistryň podívala poprvé. Už jí bylo 31 let, přesto ji toho ještě v kariéře tolik čekalo. Vyhrála čtyřhru ve Wimbledonu. Fed Cup. Byla světovou jedničkou v žebříčku čtyřher. A tento týden se znovu kvalifikovala na klání pro nejlepší deblistky. Už pošesté!

Párkrát přitom zvažovala, že s věčným cestováním sekne a kariéru ukončí. Jenže ani šestá účast na Turnaji mistryň nemusí být pro 39letou Peschkeovou poslední. „Je těžké říct adieu, když se pořád daří,“ vykládala v květnu.

A pro web WTA nyní uvedla: „Jsem nadšená a těším se. V Singapuru jsem nikdy nebyla. Je to výjimečná událost, odměna za celý rok. Díky kvalifikaci na Turnaj mistryň vidíte, jak dobře jste si vedly, že jste si zasloužily tam hrát.“

Stejně jako před třemi lety se i letos Peschkeová kvalifikovala se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. V letech 2012 a 2013 přitom spolu nehrály. Zdálo se, že úspěšné spojenectví skončilo. „Ale na konci minulého roku jsem slyšela, že Kaťa neví, co bude příští rok. Tak jsme si po sezoně zavolaly, jestli by nechtěla změnu. A nějak to dopadlo.“

Staronový pár začal velmi slibně – hrál semifinále na Australian Open, finále v Dauhá, vyhrál titul v Římě. „Pořád to mezi námi klape. Vztah je trochu víc byznys než předtím, ale pořád máme podobný humor, vyhovíme si,“ říkala pražská rodačka.

Až v posledních týdnech se Peschkeové se Srebotnikovou dařit přestalo. Na šesti turnajích po Wimbledonu prohrály hned na úvod, s výjimkou US Open, kde se dostaly do čtvrtfinále.

Přesto se do Singapuru, kam se Turnaj mistryň přesunul po třech letech v Istanbulu, dokázaly kvalifikovat. Pomohlo jim, že letos premiérově mezi elitu postupuje osm párů, nikoliv čtyři jako v minulosti. Peschkeová se Srebotnikovou jsou v žebříčku letošního roku na šestém místě.

Na finálovém klání spolu budou hrát potřetí, v letech 2010 a 2011 se dostaly až do finále. „Už dvakrát jsme byly blízko. Snad se nám podaří nalézt jiskru i letos. Při troše štěstí se může stát cokoliv. Nemůžeme se dočkat, co nám Singapur nabídne na kurtu i mimo něj,“ citovaly Srebotnikovou stránky WTA.

Už nyní je jistá účast tří Češek na kurtu. 39letá Peschkeová se zúčastní turnaje ve čtyřhře, 24letá Petra Kvitová bude hrát dvouhru a­57letá Martina Navrátilová se předvede mezi legendami. Tenistky tří generací se pokusí zajistit, aby česká stopa v megapoli v jihovýchodní Asii byla co nejvýraznější.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga