Tenistka Caroline Wozniacká s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň.

Tenistka Caroline Wozniacká s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň. | foto: Reuters

Wozniacká ovládla Turnaj mistryň, Williamsovou přehrála ve dvou setech

  • 54
Až při páté účasti to dokázala. Tenistka Caroline Wozniacká poprvé v kariéře ovládla Turnaj mistryň. Bývalá světová jednička přehrála v nedělním finále veteránku Venus Williamsovou hladce 6:4 a 6:4. K letošnímu titulu z Tokia, tak 27letá Dánka přidala druhou trofej.

Pokud se Caroline Wozniacká před finálovým duelem s Venus Williamsovou ohlížela k předchozím vzájemným střetnutím, musela se 27letá Dánka zděsit. S Američankou má totiž nelichotivou bilanci sedmi porážek a žádné výhry. Uhrát dokázala pouze jediný set.

Williamsová vs. Wozniacká

Utkání jsme sledovali podrobně

„Osmička je moje šťastné číslo, takže jsem doufala, že jestli ji mám aspoň jednou v kariéře porazit, tak to musí být dnes,“ poznamenala po zápase Wozniacká.

V neděli ve finále Turnaje mistryň v Singapuru bylo vše jinak.

Wozniacká po celý týden hrála skvěle, jejímu obrannému stylu od základní čáry svědčil i pomalý povrch v hale. Na cestě za ušatou trofejí Billy Jean Kingové vyřadila v semifinále světovou trojku Karolínu Plíškovou.

A ve finále dokázala dánská princezna překonat i strášák jménem Venus Williamsová. Zvítězila při své druhé finálové účasti, před deseti lety v pozici světové jedničky nestačila na Kim Clijstersovou. 

Právě z rukou belgické tenistky převzala Wozniacká vysněný pohár.

Tenistka Caroline Wozniacká s trofejí Billy Jean Kingové pro vítězku Turnaje...

Finále začaly obě tenistky velmi svědomitě, horečně si hájily podání a pevně se držely nastolené taktiky. Wozniacká se snažila o deset let starší rivalku dostat do delších výměn, ve kterých od základní čáry dominovala, Williamsová se opírala o různorodý servis.

Ačkoli Wozniacká v průběhu prvního setu vzala soupeřce dvakrát podání, nedokázala ho nikdy uhájit. Zlom přišel až v závěru, když potřetí prolomila Williamsové servis za stavu 5:4 výborným returnem.

Wozniacká rázem ožila, do druhé sady vlétla a okamžitě odskočila až na 5:0. Jenže americká veteránka se nevzdala. Uhrála čtyři hry v řadě, Dánce nepomohl ani přivolaný kouč a otec Piotr Wozniacki, přesto závěrečný krok zvládla. Williamsovou znovu přetlačila na returnu.

Sezonu, během níž poskočila z dvacátého místa až na šestou příčku žebříčku, zakončila nejlepším možným způsobem. Před turnaji v Asii si připsala hned šest finálových účastí, žádnou trofej. Zlom přišel až v Tokiu a následným potvrzení výtečné podzimní formy životním triumfem v Singapuru. 

Turnaj mistryň

Singapur

Naopak veteránka Venus Williamsová smutní. Američanka letos odehrála pouze 13 turnajů, pečlivě si vybírala program, vše směřovala ke grandslamům a právě Turnaji mistryň. 

Letos nevyhrála jedinou trofej. Na Australian Open podlehla sestře Sereně, ve Wimbledonu nestačila na Muguruzaovou, na domácím US Open si zahrála semifinále. Finále nyní nezvládla ani v Singapuru. 

„Byl to náročný rok, ale vrátit se zpět a vyhrát znovu tuto trofej pro mě znamená hodně,“ řekla Williamsová. 

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru

tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů

Dvouhra - finále: Wozniacká (6-Dán.) - V. Williamsová (5-USA) 6:4, 6:4.

Čtyřhra - finále: Hlaváčková, Babosová (3-ČR/Maď.) - Bertensová, Larssonová (8-Niz./Švéd.) 4:6, 6:4, 10:5.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga