V Prostějově se hraje o eura a dolary

Praha - Odpočinout a spravit si chuť po vyřazení na French Open. To si slibuje český tenista Radek Štěpánek od 11. ročníku challengeru Czech Open, který proběhne příští týden v Prostějově. "V Paříži jsem čtyřhry vzdal a také na prostějovských kurtech se soustředím jen na dvouhru," říká Štěpánek, který na tomto turnaji obhajuje prvenství.

Štěpánek (60. na svět. žebříčku) prohrál v 1. kole French Open v pěti setech s běloruským tenistou Volčkovem.

Czech Open se poprvé v historii uskuteční společně s turnajem žen. "Doufám, že tohle rozšíření turnaje o ženskou kategorii zvládneme," řekla na středeční tiskové konferenci ředitelka Czech Open bývalá vynikající tenistka Petra Píchalová - Langrová. "Mnohem větší obavy máme z počasí, protože nás čeká velké velmi mnoho zápasů."

Muži si v Prostějově rozdělí 125 000 eur, přičemž vítěz si přijde na 17 875 eur, ženy hrají o celkem 75 000 dolarů, ta nejlepší obdrží šek na 11 160 dolarů.

Snahou pořadatelů turnaje je dostat do Prostějova domácí tenisovou špičku. Na startovní listině jsou obhájce titulu Štěpánek, dále Tomáš Berdych (79.) a Bohdan Ulihrach (127.), divokou kartu dostal od tenisového svazu Ivo Minář (283.), finalista nedávného Prague Open.

V ženách startuje Iveta Benešová (52.), Sandra Kleinová (103.), Klára Koukalová (74.) a pokud vypadne na French Open tak také Barbora Strýcová (75.).

V Paříži hraje na druhém letošním grandslamovém turnaji také česká jednička Jiří Novák (43.), jenž zároveň působí v roli manažera prostějovského turnaje, na který shání zahraniční hráče. O start v Prostějově prý už projevili zájem slovenský tenista Hrbatý (24.), Corretja (97.) ze Španělska a Chela (23.) z Argentiny. Divokou kartu dostal například také Sergej Bubka, syn světoznámého tyčkaře.

Podle reglementu Mezinárodní tenisové federace (ITF) nesmí na challengeru startovat muži z první světové desítky. Ti, kteří jsou na světovém žebříčku od 11. do 50. místa, mohou hrát jen na divokou kartu od pořadatelů.

Ze známějších hráčů jsou přihlášeni Kučera (72.) ze Slovenska, Mantilla (87.) a Sanchez (51.) ze Španělska, italský tenista Pescosolido (128.) a Rosset (120.) ze Švýcarska. U Kučery a Mantilly se však čeká, jak dopadnou na French Open, zatímco Sanchez je už vyřazen.

Novák v Paříži obhajuje loňské osmifinále. "Doufám, že kdyby náhodou předčasně vypadl, tak že jednu z divokých karet, jimiž disponuje, si udělí sám sobě," poznamenala ředitelka turnaje Píchalová.

Prostějovský turnaj začíná ženskou kvalifikací už v sobotu, o den později nastupují ke kvalifikaci muži. Hlavní soutěž odstartuje v pondělí. V sobotu 5. června jsou na programu semifinále dvouhry a finále čtyřhry mužů, ženy nastoupí k finálové dvouhře i čtyřhře. Finále mužské dvouhry je v neděli.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga