Marta Kosťuková ve druhém kole US Open. | foto: AP

Tobě ruku nepodám. Ukrajinka u sítě nabídla Azarenkové jen ťuknutí raketou

  • 61
New York (Od našeho zpravodaje) - Míček vypálený ukrajinskou tenistkou Martou Kosťukovou pleskl o síť, Běloruska Viktoria Azarenková zaťala pěsti a křičela radostí. Ve druhém kole US Open vyhrála 6:2, 6:3. Tradičního potřesení pravicí se ale nedočkala.

Na kurtu číslo 17 pokračoval příběh nesouladu mezi ženami ze zemí, které Putinova invaze postavila proti sobě. Dvacetiletá Kosťuková den před utkáním poslala o třináct roků starší Azarenkové zprávu, v níž jí oznámila, jak se po mečbolu zachová.

A jak napsala, tak učinila. Azarenkové nabídla jen ťuknutí raketami, které se používalo při nedávné covidové pandemii. „Nepatří mezi osoby, které otevřeně odsoudily válku a činy svých vlád,“ vysvětlila dívka, která nastoupila s modrožlutou stužkou připnutou na kšiltu.

Už minulý týden se proti ní vymezila, když protestovala proti její přítomnosti na dobročinném podniku „Tenis hraje za mír“, který se konal na Flushing Meadows.

„Nikdy jsi s námi nemluvila o ruské válce, veřejně jsi neukázala své jasné stanovisko, nemáš s námi přátelský vztah a chceš se zúčastnit proukrajinské akce,“ vzkázala jí. „Nebavíš se s námi a pak uděláš tohle. Prostě tomu nerozumím.“

Kosťuková se rovněž divila, že pořadatelé z americké tenisové asociace neprobrali seznam účastníků s ní či krajankou Lesjou Curenkovou: „S Ruskami nebo Běloruskami se na exhibici nesejdu.“

Po citlivých zákulisních jednáních bylo domluveno, že Azarenková z něj vypadne. „Vika je silná hráčská vůdkyně a my oceňujeme její vůli přidat se k naší iniciativě. Vzhledem k citlivosti situace ovšem věříme, že jsme udělali správné rozhodnutí,“ znělo oznámení.

Nelidské dění na Ukrajině vyostřilo vztahy rovněž na okruzích WTA a ATP.

Další příslušnice napadeného státu Ljudmila Kičenoková odmítla stisk ruky s Ruskou Veronikou Kuděrmetovovou po deblovém semifinále v Cincinnati. Jen na sebe mávly zpovzdálí.

Azarenková na čtvrteční gesto Kosťukové zareagovala bez větších emocí.

„Nepřekvapilo mě. Nedělala bych z něj velkou věc. Stejná věc se mi přihodila s (Dajanou) Jastremskou ve Washingtonu. Nemůžu nikoho nutit. A jak jsem se cítila? To teď rozhodně není nejdůležitější věc na světě.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga