VYHRÁL JSEM! Radost Tomáše Berdycha po čtvrtfinálovém vítězství nad Rogerem

VYHRÁL JSEM! Radost Tomáše Berdycha po čtvrtfinálovém vítězství nad Rogerem Federerem | foto: AP

Skvělý Berdych je v semifinále US Open. Zničil světovou jedničku Federera

  • 295
Český tenista Tomáš Berdych si na US Open zahraje v semifinále! Šestý nasazený hráč posledního grandslamového podniku sezony porazil ve čtvrtfinále světovou jedničku Rogera Federera 7:6 (1), 6:4, 3:6, 6:3. V souboji o finále newyorského grandslamu se šestadvacetiletý český tenista utká s Britem Andym Murraym.

Ten zápas si Tomáš Berdych před začátkem turnaje označil: Do něj se chci dostat! Povedlo se, při desáté účasti na US Open se probojoval do čtvrtfinále newyorského grandslamu proti Rogeru Federerovi. "Pokusím se zahrát co nejlépe," říkal před ním.

A svá slova do puntíku naplnil - koncentrovaným výkonem šestadvacetiletý český tenista porazil nejistého prvního hráče světového žebříčku a v New Yorku je mezi čtyřmi nejlepšími! Potřetí v kariéře bude hrát v grandslamovém semifinále - po Roland Garros 2010 a Wimbledonu 2010, kde se probojoval do finále.

Pokud chce podobný kousek předvést i v New Yorku, musí ve svém šestém letošním duelu ve Flushing Meadows porazit Andyho Murrayho.

Se zlatým medailistou z olympijských her má přitom český tenista pozitivní bilanci 4:2, vyhrál jejich poslední vzájemný zápas na antuce v Monte Carlu.

"Berdych je hráč, kterého není radno podceňovat," upozornil britský tenista - tu větu přitom Murray vyřkl v momentu, kdy ještě probíhalo čtvrtfinálové utkání českého tenisty se švýcarským šampionem. Už v jeho průběhu totiž dostával otázky na souboj s Federerem. Jenže ten se na letošním US Open neuskuteční!

PODÁNÍ. Servis je účinnou zbraní Tomáše Berdycha.
ABSOLUTNÍ KONCENTRACE. Tomáš Berdych ve čtvrtfinálovém utkání US Open proti
ZATNU ZUBY A JDU! Tomáš Berdych v utkání proti Rogeru Federerovi na US Open.

Federer začal lépe, ale...

Razantněji přitom vstoupil do čtvrtfinálového utkání Roger Federer, v úvodní hře zápasu proměnil při podání Tomáše Berdycha třetí brejkbol - a vedl 2:0 i 3:1. Jenže úplně suverénní Švýcar nebyl, šestý game po sérii vlastních chyb "daroval" čistu hrou soustředěnému českému tenistovi a bylo srovnáno 3:3.

Vyrovnaný úvodní set, v němž Federer postrádal jistotu zejména na forhendu, musel rozhodnout až tie-break. A ten suverénně ovládl svěřenec Tomáše Krupy a úvodní set zakončil stylově - esem. Po 54 minutách vzal šestadvacetiletý český tenista Federerovi vůbec první set na turnaji.

Berdych: Neuvěřitelný pocit

"Je to neuvěřitelný pocit. Poprvé jsem tady letos hrál ve večerním programu, proti Federerovi a porazil ho. Strašně jsem si to užil, diváci byli perfektní," řekl Tomáš Berdych v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Po dvou vyhraných setech ztratil slibně rozehrané třetí dějství, zvratu se však nebál. "Když Rogera necháte hrát jeho hru a on začne předvádět svůj skvělý tenis, to je velký problém. Já jsem se snažil hrát svůj tenis z prvního a druhého setu a povedlo se." (další ohlasy čtěte ZDE)

V úvodu druhého dějství se dostal Berdych do vedení 2:0 a za stavu 3:1 měl dokonce tři brejkboly.

Dva skvělé servisy a povedený bekhendový volej, kterým Švýcar zakončil výměnu na síti, kde mu pomohla páska, vyčaroval na tváři českého tenisty jen lehký úsměv.

Co se českému tenistovi nepovedlo v páté hře, dokonal totiž v sedmé - druhým brejkem v druhém setu získal vedení 5:2 a mohl si dovolit menší zaváhání, když vzápětí čistou hrou ztratil podání a nechal jednatřicetiletého soupeře snížit na 4:5.

Set však ukončil suverénně - dvěma esy a v úvodu třetího dějství nad švýcarským majitelem sedmnácti grandslamových titulů vedl 3:1!

HM, NĚJAK TO NEJDE. Zamyšlený Roger Fededer ve čtvrtfinále US Open proti Tomáši
TOHLE NECHCI VIDĚT. Mirka Vavrinecová, manželka Rogera Federera (ne)sleduje

Zklamání - Roger Federer i jeho manželka Mirka Vavrinecová v průběhu čtvrtfinále proti Tomáši Berdychovi

Jenže dvě dvojchyby za stavu 3:2 Berdycha mírně vyvedly z ideálního rytmu, ztratil jistotu na podání a Federer vycítil šanci. Sérií čtyř her v řadě získal švýcarský rekordman v počtu týdnů na postu světové jedničky třetí set poměrem 6:3.

Roddick končí, Šarapovová jde dál

Ale zvrat podobný tomu, který švýcarský tenista předvedl v utkání s Berdychem na Australian Open 2009, kde otočil vývoj z 0:2 na sety, se tentokrát nekonal.

Tomáš Berdych ve čtvrtém setu využil další drobné nejistoty Federerových úderů, a když v osmé hře forhendem proměnil brejkbol, usmívali se spokojeně v lóži jeho trenér Tomáš Krupa, rodiče i přítelkyně Ester.

Po dvou hodinách a 42 minutách postoupil do semifinále US Open poprvé v kariéře Tomáš Berdych... Švýcarského tenistu porazil počtvrté z posledních sedmi zápasů a celkově popáté v kariéře. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga