Ulihrach poslal Kafelnikova domů

Vídeň - Český tenista Bohdan Ulihrach se postaral o překvapení na turnaji ve Vídni, když v prvním kole vyřadil nejvýše nasazeného Jevgenije Kafelnikova z Ruska. Ulihrach vítěze z Moskvy porazil ve dvou setech 7:6, 6:3 a v osmifinále se utká se španělským hráčem Tommym Robredem. Dařilo se rovněž Jiřímu Novákovi, který nedal šanci britskému levákovi Gregovi Rusedskému a vyhrál dvakrát 6:2. V druhém kole se Novák střetne s šestým nasazeným Tommym Haasem z Německa.

Podle slov daviscupového kapitána Jana Kukala předvedl Ulihrach skvělý výkon. "Totálně ho demoloval, všechno mu padalo do kurtu. Hrál jako při Davisově poháru ve Švédsku," popsal pro Ulihrachův výkon Kukal. Ulihrach Kafelnikova letos porazil již v lednu na turnaji v Dauhá. "Kafelnikov bojoval, ale na konci zuřil," komentoval Kukal fakt, že ruský hráč po mečbolu roztřískal o zem raketu.

"Měl jsem pocit, jako bych hrál s hokejovým pukem. Tak byly míče tvrdé," zlobil se Kafelnikov, jenž prohrál s Ulihrachem 6:7 a 3:6. "V Moskvě byly úplně jiné podmínky. Tady si připadám, jako bych z tvrdého povrchu přešel na písek," přirovnal nejvýše nasazený hráč.

Kafelnikov odmítl úvahy, že by byl po náročném týdnu v ruské metropoli unaven. "Cítil jsem se fajn a po fyzické stránce jsem věřil, že bych mohl zaútočit na další titul. Nebyl jsem ale schopen zvyknout si na zdejší podmínky. Pořadatelé by se měli nad tímto povrchem zamyslet a položit takový, který by všem seděl," doporučil Rakušanům.

Dařilo se rovněž Jiřímu Novákovi, který nedal šanci britskému levákovi Gregovi Rusedskému a vyhrál dvakrát 6:2. V druhém kole se Novák střetne s šestým nasazeným Tommym Haasem z Německa.

Na pomalejším povrchu ve vídeňské hale Novák Rusedského výtečně prohazoval a ve hře od základní čáry soupeře honil z rohu do rohu, než výměnu ukončil. "Rusedski tady sice před dvěma lety vyhrál, ale teď neměl co nabídnout," popsal souboj Kukal.

Také Rusedski dal Kafelnikovovi za pravdu, i podle něj nejsou podmínky ve Vídni ideální. "Hrál jsem svůj klasický halový tenis na tvrdé zemi, ale tady je to pomalejší než na antuce," přidal se britský tenista. Poté ale přece jen uznal, že jeho přemožitel Novák byl dnes lepší. "Jirka hrál excelentně, musím mu složit kompliment. V prvním setu jsem udělal jen tři chyby, a stejně to najednou bylo 1:5," divil se Rusedski.

Jiří Vaněk nenavázal ve Vídni na úspěchy Nováka i Ulihracha a vypadl v prvním kole. Ve třech setech bojoval Vaněk hodinu a 36 minut o postup s domácím Stefanem Koubkem, ale po výhře 4:6, 6:3 a 6:2 nakonec postoupil Rakušan.

Výsledky
Dvouhra - 1. kolo

Ulihrach (ČR) - Kafelnikov (1-Rus.) 7:6 (8:6), 6:3, Novák (ČR) - Rusedski (Brit.) 6:2, 6:2, Haas (6-Něm.) - Golmard (Fr.) 3:0 skreč., Federer (4-Švýc.) - Massu (Chile) 4:6, 7:6 (10:8), 6:4, Koubek (Rak.) - Vaněk (ČR) 4:6, 6:3, 6:2, Kratochvil (Švýc.)
- Hrbatý (SR) 7:6 (8:6), 7:5.
Čtyřhra - 1. kolo: Nyborg, D. Vacek (Švéd./ČR) - Šimada, Wakefield (Jap./JAR) 7:6 (7:5), 7:6 (7:3).

Jeden z bekhendových úderů Bohdana Ulihracha ve vítězném souboji s Kafelnikovem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga