Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová se v oceňované singapurské zoo vyfotila s...

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová se v oceňované singapurské zoo vyfotila s rodinkou orangutanů, opičí pýchou regionu. | foto: Reuters

Rovník, vlhko, orangutani. Co přijde po Turnaji mistryň v Singapuru?

  • 3
Bohatě jí stačily lehké bílé šaty, neboť ve „Lvím městě“ je přes den kolem třicítky. V tropickém dusnu se pak Elina Svitolinová od srdce smála, když si fotila selfie před rodinkou orangutanů. Proč toho nevyužít – zoo v Singapuru patří k nejlepším na světě.

Bohatý a spořádaný městský stát nabízí i na konci října rovníkové teploty, byť se touhle dobou množí srážky a vlhko může být nesnesitelné i v outfitu a la Svitolinová.

Tohle půjde zažívat už jen letos a příští rok. Následně se bude Turnaj mistryň stěhovat, jen zatím není známo kam.

Los Turnaje mistryň

Karolína Plíšková začne v neděli dopoledne proti Venus Williamsové

„Vaše město je senzační a báječné,“ pronesla v roce 2013 tehdejší šéfka WTA Stacey Allasterová, když Singapuru „přiklepl“ pětileté pořádání. Úvod v roce 2014 označovali šéfové ženské asociace za „nejlepší v dějinách“, za deset dní pořadatelé sečetli 129 tisíc fanoušků – oproti předchozím ročníkům v Istanbulu to byl jasný úspěch. Následující rok ale nebylo ani jednou vyprodáno.

Tah vyslat ženské Masters poprvé do jihovýchodní Asie měl jasný cíl: rozšířit trh, nabídnout špičkový tenis dynamickému regionu s budoucností. Což skýtá i úskalí.

Profily účastnic Turnaje mistryň

„Jde také o bezpečnostní hlediska, o otázku divácké kulisy. Hráčky navíc asi nechtějí permanentně cestovat do Asie,“ líčil před měsícem Miroslav Černošek, šéf agentury Česká sportovní. Právě tehdy po skončení Laver Cupu – další úspěšné akce v Praze – potvrdil, že jedná s představiteli WTA.

„Je to finančně náročná megaakce, byla by třeba vládní podpora, podpora Prahy. Není to jednoduchá záležitost. Navíc chce WTA dlouhodobou smlouvu: jejich představa je minimálně pět let,“ líčil.

Mezi dalšími již projevili zájem zástupci Petrohradu nebo Manchesteru a údajně až tří asijských měst. Vyloučeny nejsou ani změny formátu: pokud by vážně došlo na rozšíření akce až pro 16 hráček, znamenalo by to jistě zrušení „béčkového“ Turnaje mistryň zvaného Elite Trophy, který hostí čínské město Ču-chaj.

Krásy Prahy i Petrohradu či britské nadšení pro sport, to jsou velké protiargumenty. Zatím je ale ještě pořád dost času na říjnovou tropickou procházku v šortkách či v šatech.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga