Tereza Smitková. | foto: AP

Ve stínu šampionek. Tenistka Smitková poprvé ovládla turnaj WTA

  • 6
Vedle úspěšných fedcupových reprezentantek si velký úspěch na konci víkendu užila také nadějná Tereza Smitková. Prostějovská hráčka poprvé v životě triumfovala na okruhu WTA.

Ve francouzském Limoges ztratila v pěti zápasech jediný set a ve světovém žebříčku poskočila na 68. místo. Ve finále porazila domácí Kristinu Mladenovičovou 7:6, 7:5, i když ve druhé sadě prohrávala 1:4 po dvou prohraných servisech. „Byla to těžká chvilka,“ uznala Smitková.

Vzápětí se dokázala zlepšit na podání a Mladenovičovou školila i povedenými returny. „Dokázala jsem se i za nepříznivého stavu soustředit a neztratila naději. Na servisu se mi dařilo celý turnaj, byla otázka času, kdy se zase zlepší,“ dodala hráčka, která si užívá první ostrou sezonu na okruhu WTA.

Smitková ve Francii porazila Polku Urzsulu Radwaňskou 6:2, 6:3, šestou nasazenou Belgičanku Alison Van Uytvanckovou 3:6, 6:2, 6:2 a Ukrajinku Lesiu Tsurenkovou 6:2, 6:3. V semifinále si česká naděje poradila i se zkušenou Italkou Francescou Schiavoneovou 6:3, 6:2 a vítěznou sérii prodloužila i v zápase o titul.

„Začátek turnaje mě dostal do pohody. Díky tomu se podařilo zvládnout i menší komplikace ve druhém kole a pak už to šlo téměř samo,“ radovala se Smitková.

Svůj první triumf na světovém okruhu slavila přibližně ve stejné době, kdy fedcupové družstvo vybojovalo pohár pro vítěze prestižní týmové trofeje. „Zprávu o naší výhře jsem se dozvěděla až v šatně. Je to skvělé. Třeba jednou budu ve vítězném týmu také,“ uvedla Smitková.

V Limoges k tomu udělala další krok. Čekal ji rychlý přesun do Dubaje, kde zakončí sezonu. „Pak si chvilku odpočinu,“ těší se aktuálně sedmá nejlepší česká tenistka.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga