Novák a Suk

Novák a Suk - Jiří Novák (vpravo) se zdraví s kapitánem českého družstva Cyrilem Sukem po příchodu do liberecké Tipsport arény. | foto: Radek Petrášek, ČTK

Tenisté začali v Liberci přípravu na baráž

Liberec - Boj o udržení ve Světové skupině Davisova poháru s Německem čeká české tenisty od příštího pátku do neděle. Čeští reprezentanti se s kapitánem Cyrilem Sukem se sešli dnes po poledni v hotelu a odpoledne už se připravovali na antuce v liberecké hale. Do tréninku se zapojil i Jiří Novák, kterého trápí poraněná pata.

"První dojem byl fantastický, jsem ohromně překvapen. V Česku se moc podobných krásných arén nevidí," řekl Novák spolupracovníkovi ČTK.

Novák léčí zraněnou pravou nohu, kvůli které odstoupil z US Open, v pátek nedohrál svoji dvouhru ve finále extraligy.

"Kdybych věděl, že je můj zdravotní stav natolik mizerný, že bych nemohl nastoupit, tak by tady ani nebyl," řekl Novák, hráč, který v Davisově poháru předvádí své nejlepší výkony.

"S doktory uděláme vše, abych mohl nastoupit dokonale připraven, ale na druhou stranu, pokud to tak nebude, své místo přenechám jiným hráčům, kteří budou moci podat plný výkon," řekl Novák.

První antukový dvorec vyzkoušeli Tomáš Zíb s Františkem Čermákem, po nich trénovali Tomáš Berdych, Robin Vik a Novák.

"Dvorec vypadá výborně. V průběhu týdne uvidíme, zda budeme mít nějaké požadavky na kurt, zda povrch zrychlit, nebo zpomalit. To záleží na tom, jak se bude po zátěži chovat," řekl Suk.

Čeští tenisté, kteří ze Světové skupiny jako jediní nikdy nesestoupili, vybrali antukový povrch, protože na tvrdém by Němci byli mnohem nebezpečnější. "Není to tak, že by nám (antuka) vyhovovala nejvíc, ale nejvíc dokáže eliminovat přednosti Němců," řekl Novák.

Do města pod Ještědem dorazil i německý výběr, který bude mít v hledišti hodně fanoušků. "Doufám, že přijdou i čeští diváci a podpoří nás," řekl Suk. Novák si přál, aby se hala zaplnila více než při Fed Cupu. "Snad bude skvělá kulisa," uvedl Novák.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga