Radost polské tenistky Magdy Linetteové.

Radost polské tenistky Magdy Linetteové. | foto: Profimedia.cz

Polská tenisová ofenzíva. Tituly před US Open slaví Hurkacz a Linetteová

  • 1
Polská tenistka Magda Linetteová dokráčela na turnaji v newyorském v Bronxu z kvalifikace až k prvnímu titulu v kariéře. Osmdesátá hráčka světového žebříčku porazila ve finále generálky na US Open Italku Camilu Giorgiovou 5:7, 7:5, 6:4. Ve Winston-Salemu zase triumfoval její krajan Hubert Hurkacz, jemuž ve finále podlehl nejvýše nasazený Francouz Benoit Paire po více než dvouhodinovém boji 3:6, 6:3, 3:6.

Navzdory tomu, že hrála osmý zápas v devíti dnech, zvládla sedmadvacetiletá Linetteová více než dvouapůlhodinovou bitvu. Přemožitelka Karolíny Muchové a Kateřiny Siniakové z předchozích kol otočila výsledek třetího setu ze stavu 2:4 a na druhý pokus se dočkala premiérového titulu. Ve finále neúspěšně bojovala jedinkrát před téměř čtyřmi lety v Tokiu.

Druhou srpnovou porážku ve finále musela strávit 58. hráčka světa Giorgiová. Italka sice v semifinále proti turnajové jedničce Wang Čchiang odvrátila čtyři mečboly, ale na titul nakonec nedosáhla stejně jako ve Washingtonu, kde před třemi týdny podlehla Jessice Pegulaové.

Turnaj žen v New Yorku

Tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - finále
Linetteová (Pol.) - Giorgiová (It.) 5:7, 7:5, 6:4

Hurkacz získal ve Winston-Salemu premiérový titul

Generálku na US Open vyhrál ve Winston-Salemu polský tenista Hubert Hurkacz a na ATP Tour získal první titul.

Dvaadvacetiletý 41. hráč světového žebříčku uspěl na nejprestižnějším okruhu hned v prvním finále, do nějž se probojoval. Téměř dvoumetrový rodák z Vratislavi, ve Winston-Salemu nasazený jako číslo tři, porazil na závěr turnaje oba favority: nejprve Kanaďana Denise Shapovalova a pak i Pairea, který tak dál čeká na triumf z jiného než antukového povrchu.

Jako poslední polský tenista vyhrál turnaj ATP Wojciech Fibak v roce 1982 v Chicagu. Letos na elitním okruhu získalo premiérový titul už 14 hráčů. „Ve druhém setu jsem hrál moc defenzivně, musel jsem přidat. Benoit je vynikající tenista, pro mne to je opravdu veliké vítězství. Snad ještě nějaká přijdou,“ řekl Hurkacz.

Turnaj mužů ve Winston-Salemu

tvrdý povrch, dotace 807 210 dolarů

Dvouhra - finále:
Hurkacz (3-Pol.) - Paire (1-Fr.) 6:3, 3:6, 6:3

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga