KONEČNĚ BOD. Jiří Veselý (vlevo) si plácá s Tomášem Berdychem po vítězném...

KONEČNĚ BOD. Jiří Veselý (vlevo) si plácá s Tomášem Berdychem po vítězném utkání proti Julienu Benneteauovi. | foto: facebook daviscupového týmu

Jak si poradí Češi bez dua B+Š? Tým by mohli táhnout Veselý a Pavlásek

  • 60
Tenisoví fanoušci se bojí. Nikdo pořádně neví, co bude s českým daviscupovým týmem, který o víkendu ve Francii prohrál po 11 vítězstvích a dvou slavných triumfech. Možná skončí Tomáš Berdych, nejisté je pokračování Radka Štěpánka. Jak tedy vypadá budoucnost bez dvou tahounů?

"Zas bych to tak úplně špatně neviděl," říká legendární tenista Jan Kodeš, i když připouští, že bez dvojice Berdych, Štěpánek hrozí Čechům pád ze Světové skupiny Davis Cupu.

Ovšem kdyby se povedlo tenistům přečkat překlenovací období, mohou být další roky veselé - mohlo by to být díky hráči s příznačným příjmením, díky Jiřímu Veselému.

Talentovaný tenista z Příbrami, kterého trénuje kapitán Jaroslav Navrátil spolu se svým synem, je ve 21 letech velkým příslibem. "Nehraje špatně, dobře servíruje, daří se mu na všech površích," všiml si Kodeš.

Veselý zařídil v Paříži jediný český bod, když za rozhodnutého stavu porazil na antuce Juliena Bennetaua, světovou devětadvacítku.

Předtím na US open statečně čelil Švýcaru Wawrinkovi, zazářil na Wimbledonu, úspěšný byl na domácích antukových turnajích. V žebříčku je aktuálně na 78. místě.

"Nesnažím se posouvat kvůli tomu, abych byl úspěšný jenom v Davis Cupu, ale abych se sám posouval, jak v žebříčku, tak ve své hře. A abych dokázal splnit své cíle. Snažím se na sobě každý den tvrdě pracovat, abych se zlepšoval," řekl český mladík zpravodaji MF DNES v Paříži.

„Štěpánek by mohl být kapitán“

Jiří Veselý se s novináři ve Francii bavil také o tom, jestli by dokázal převzít po Berdychovi a Štěpánkovi úkoly mimo kurt, tedy vytvářet pohodovou atmosféru v týmu. „Vyrovnat se Radkovi je skoro nemožné. Každého dokáže rozesmát, je samý vtípek. Já jsem trošku jiný povahově, ale víc a víc se dokážu uvolnit a říct i nějaký vtípek, což jsem si dřív nedovolil,“ řekl nejmladší člen daviscupové party.

Podle Veselého by mohl Štěpánek jednou být nehrajícím kapitánem. „Teď ještě hraje, takže se na to těžko odpovídá. Ale má respekt, každý si ho váží a ví, jak to funguje. Je to člověk, který se vždy v Davis Cupu hodí.“

Daviscupový týden mu vrátil pohodu. "Atmosféra a veškerý servis v týmu je vždycky neskutečný a dokáže člověka motivovat i uvolnit. Jsem rád za to, že jsem tady mohl být a budu se na to snažit co nejlépe navázat," slíbil Veselý.

"Je to čest hrát za svoji zemi a prožívám to daleko víc. Při hymně mám husí kůži a fandím celýmu týmu a dělám maximum. Pro mě má Davis Cup nesmírnou váhu," dodává mladý tenisový reprezentant.

To je dobré slyšet, protože dřív nebo později se z Veselého stane lídr týmu. Kdyby nepokračovali Berdych se Štěpánkem, tak je po Lukáši Rosolovi v žebříčku ATP českou dvojkou. "Chtěl bych, aby kluci hráli co nejdéle. Oni jsou pro mě inspirací, brali to maximálně profesionálně. Rád bych jel v jejich kolejích," nezříká se vůdčí role Veselý.

Jenže pak se nabízí trochu rýpavá otázka: Veselý dobrý, ale kdo k němu? Jak už bylo zmíněno, Rosol by měl být v budoucnu žebříčkovou jedničkou, teď se vyšvihl vysoko, ovšem v Davis Cupu nemá tolik zkušeností a příští léto mu bude třicet.

Tenista Adam Pavlásek, přítel Petry Kvitové

S výjimkou deblových specialistů Čermáka a Dlouhého (také oni jsou však v pokročilém věku) chybí vhodné doplnění týmu. I když vlastně je tu jeden perspektivní chlapec, jmenuje se Adam Pavlásek (v říjnu oslaví 20. narozeniny) a s Veselým v roce 2011 ovládli Galeův pohár, obdobu Davis Cupu mezi juniory.

Pavlásek však musí zvládnout náročný přechod mezi dospělé.

"Ještě jsme oba mladí. Nikde není psáno, že oba budeme někde na vrcholu žebříčku. Snažím se pro to dělat maximum, věřím, že i Adam. A věřím, že jednoho dne budeme moct třeba spojit síly a bojovat o tu salátovou mísu," zasní se Veselý.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga