Lukáš Rosol

Lukáš Rosol | foto: AP

České postupy: Kvitová vyřadila Záhlavovou-Strýcovou, Rosol bez boje

  • 25
Zahraje si semifinále a ještě pošetří síly. Český tenista Lukáš Rosol postoupil na turnaji v americkém Winston-Salemu bez boje, když do zápasu nenastoupil kvůli zranění levého kotníku domácí favorit John Isner. Petra Kvitová porazila ve čtvrtfinále v New Havenu krajanku Barboru Záhlavovou-Strýcovou 6:4, 6:1.

Rosol si o finále zahraje proti tenistovi z Tchaj-wanu Lu Yen-Hsunovi.

Ve Winston-Salemu je český tenista turnajovou sedmičkou a na cestě do semifinále odehrál jen jedno celé utkání.

V prvním kole měl volný los, ve druhém mu během druhého setu vzdal Američan Ryan Harrison a ve 3. kole generálky na grandslamové US Open otočil zápas proti Pablu Andújarovi ze Španělska a zvítězil 1:6, 6:2, 6:2.

Isner si poranil kotník ve středečním zápase s Kazachem Kukuškinem a přes noc mu noha otekla. "Skoro s ní nemůžu vůbec hýbat, nemělo cenu riskovat, když je US Open za dveřmi," vysvětlil Isner. "Kdybych šel na kurt, nic bych nezískal. Minimálně do soboty si dám úplně pauzu," dodal.

Vzájemnou bilanci s desátým nasazeným Andújarem dokázal Rosol vyrovnat na 2:2 přes nevydařený první set, který sice zahájil vítěznou hrou při vlastním podání, ale pak sedm gamů za sebou získal soupeř. Ke třem ztraceným servisům už ale Rosol žádný nepřidal, Španělovi v každém z dalších setů vzal dvakrát podání.

Rosol, 33. hráč světa, letos hrál semifinále už v Bukurešti a ve Stuttgartu a na obou turnajích nakonec prohrál až ve finále. Jeho soupeř v semifinále Lu Yen-Hsun je o pět příček v žebříčku níž než Rosol a vyhrál jediný vzájemný duel loni na betonu v Bangkoku.

Ve Winston-Salemu si Rosol zahraje semifinále poprvé v kariéře. Na tamním turnaji vloni i v roce 2011 vždy ztratil hned první zápas.

Turnaj mužů ve Winston-Salemu v USA

tvrdý povrch, dotace 683.705 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Rosol (7-ČR)
- Isner (1-USA) bez boje
Lu Yen-Hsun (9-Tchaj-wan) - Seppi (14-It.) 6:4, 6:4
Janowicz (Pol.) - Goffin (Belg.) 6:4, 6:2
Querrey (USA) - García-López (5-Šp.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:4.

Semifinálové dvojice: Rosol (7-ČR) - Lu Yen-Hsun (9-Tchaj-wan), Janowicz (Pol.) - Querrey.

V semifinále generálky na nadcházející US Open se Kvitová střetne s Australankou Samanthou Stosurovou. Ta se do souboje o finále se světovou čtyřkou  dostala po výhře 6:3, 4:6, 6:3 nad Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

Kvitová se utká se zkušenou Australankou posedmé v kariéře a bude usilovat o šestou výhru. Loňskou bilanci vede česká vítězka letošního Wimbledonu 2:1, vyhrála v Torontu i v 1. kole Fed cupu v Ostravě a podlehla světové pětadvacítce na antuce v Římě.

Kvitová se pokusí v New Havenu probojoval do finále třetím rokem v řadě, předloni dosáhla na titul. Po čtvrtfinálové výhře nad Barborou Záhlavovou-Strýcovou zůstala turnajová dvojka v soutěži jako jediná nasazená hráčka. "Juchu, zvládla jsem to. Nemůžu hrát v New Havenu každý týden?" uvedla s úsměvem na svém facebooku po českém souboji.

K zápasu se Stosurovou, šampionkou US Open z roku 2011, by v generálce právě na grandslam v New Yorku měla nastoupit hodinu po půlnoci SELČ. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Slovenka Magdalena Rybáriková a Italka Camila Giorgiová.

 Díky postupu do semifinále v New Havenu má Kvitová šanci stát se po US Open světovou jedničkou. K tomu podle serveru WTA Tour potřebuje grandslam v New Yorku vyhrát a doufat, že se tam nepovede dobře obhájkyni titulu a současné světové jedničce Sereně Williamsové ani dvojce Simoně Halepové z Rumunska.

Záhlavovou-Strýcovou porazila Kvitová ve čtvrtfinále Wimbledonu a i tentokrát zvládla zápas ve dvou setech. V první sadě přišla o podání a prohrávala 2:4, ale od té doby na kurtu dominovala a ve zbytku zápasu ztratila už jen jednu hru.

"Začátek byl nervózní, protože se dobře známe a nemáme se čím překvapit, ale pak jsem začala hrát svoji hru. Byla jsem trošku trpělivější a hrála dostatečně agresivně. K tomu jsem dobře podávala," řekla Kvitová v rozhovoru na kurtu. Znovu potvrdila, že proti svým krajankám umí, letos už si s Češkami vylepšila bilanci na 8:0.

Turnaj žen v New Havenu

tvrdý povrch, dotace 710.000 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (2-ČR) - Záhlavová-Strýcová (ČR)
6:4, 6:1
Rybáriková (SR) - Riskeová (USA) 7:5, 0:6, 6:4
Stosurová (Austr.) - Flipkensová (Belg.) 6:3, 4:6, 6:3
Giorgiová (It.) - Muguruzaová (Šp.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:2

Semifinálové dvojice: Rybáriková (SR) - Giorgiová, Stosurová - Kvitová (2-ČR).

Kvalifikace na US Open

Muži - 2. kolo:
Marčenko (Ukr.) - Mertl (ČR) 6:3, 6:1

Ženy - 2. kolo:
Krejčíková (ČR)
- De Britová (4-Portug.) 7:6 (7:4), 6:3
Siniaková (10-ČR) - Duqueová-Marinová (Kol.) 6:3, 3:6, 6:3
Pěrvaková (18-Rus.) - Hlaváčková (ČR) 6:2, 6:0
Wang Čchiang (29-Čína) - Vaňková (ČR) 6:1, 7:5
Kruničová (32-Srb.) - Allertová (ČR) 6:2, 6:4
Friedsamová (3-Něm.) - Voráčová (ČR) 6:3, 4:6, 6:3

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga