Belgičanka Elise Mertensová se raduje z triumfu na turnaji v Luganu.

Belgičanka Elise Mertensová se raduje z triumfu na turnaji v Luganu. | foto: AP

V Luganu slaví Mertensová, Andújar v Maroku. A v Houstonu obhájil Johnson

  • 0
Letos podruhé se z turnajového titulu raduje belgická tenistka Elise Mertensová. Uspěla v Luganu, kde ve finále porazila Arynu Sabalenkovou z Běloruska 7:5, 6:2. Španěl Pablo Andújar potvrdil, že se mu v Maroku náramně daří. Šampion z let 2011 a 2012, kdy se Grand Prix Hassan II ještě konala v Casablance, porazil v Marrákeši Brita Kylea Edmunda dvakrát 6:2.

Druhá nasazená Belgičanka, jež zahájila sezonu obhajobou trofeje v Hobartu, pak navíc s krajankou Kirsten Flipkensovou přidala ve Švýcarsku stejně jako v Austrálii i deblový triumf.

Dvaadvacetiletá Mertensová uspěla na tomto turnaji jako první z nasazených hráček. Loňský premiérový ročník, který se konal v Bielu, ovládla po úchvatné jízdě kvalifikantka Markéta Vondroušová. A právě osmnáctiletou českou tenistku letos Belgičanka vyřadila v maratonském druhém kole, které se kvůli dešti natáhlo až do pátku.

Sabalenkovou v prvním vzájemném zápasu porazila za necelou hodinu a půl. Běloruska neproměnila ani druhou finálovou účast v titul, loni prohrála v čínském Tchien-ťinu s Marií Šarapovovou.

Mertensové pak porážku neoplatila ani ve finále čtyřhry. Sabalenková nastoupila s krajankou Verou Lapkovou, jež s Mertensovou prohrála v semifinále dvouhry, a ani společně na ni nenašly recept. Nejvýše nasazené Belgičanky zvítězily hladce 6:1, 6:3.

Turnaj žen v Luganu

antuka, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Mertensová (2-Belg.) - Sabalenková (Běl.) 7:5, 6:2
Čtyřhra - finále:
Flipkensová, Mertensová (1-Belg.) - Lapková, Sabalenková (Běl.) 6:1, 6:3.

Andújar proměnil Edmundovu finálovou premiéru v debakl

Dvaatřicetiletý Andújar se díky třetí trofeji stal nejúspěšnějším hráčem marockého turnaje. Titul oslavil počtvrté v kariéře a čekal na něj čtyři roky. Druhý nasazený Edmund v Africe zahájil cestu do svého premiérového finále postupem přes Jiřího Veselého, který mu v 1. kole za stavu 0:5 vzdal.

Turnaj mužů v Marrákeši

antuka, dotace 561 345 eur

Dvouhra - finále:
Andújar (Šp.) - Edmund (2-Brit.) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Mektič, Peya (1-Chorv./Rak.) - Paire, Roger-Vasselin (Fr.) 7:5, 3:6, 10:7.

Johnson obhájil titul v Houstonu

Steve Johnson obhájil titul na turnaji v Houstonu. Osmadvacetiletý Američan v nedělním finále porazil krajana Tennyse Sandgrena 7:6, 2:6 a 6:4 a připsal si třetí titul v kariéře.

Pro Johnsona šlo o velmi emotivní vítězství a po zápase se neubránil slzám. Loni v květnu mu totiž zemřel otec a loňské finále v Houstonu bylo posledním synovým zápasem, který viděl. „Tehdy měl obrovskou radost a moc rád bych mu i dneska zavolal...,“ řekl Johnson.

Rodák z Kalifornie navíc třetí titul v kariéře získal týden před svatbou. Poprvé na okruhu ATP Johnson triumfoval předloni v Nottinghamu.

Turnaj mužů v Houstonu

antuka, dotace 623 710 dolarů

Dvouhra - finále:
Johnson (6-USA) - Sandgren (8-USA) 7:6 (7:2), 2:6, 6:4

Schmiedlová zastavila černou sérii ziskem titulu v Bogotě

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová po sérii porážek na okruhu WTA, jež trvala rok a půl, došla na turnaji v Bogotě až k titulu. Ve finále třiadvacetiletá rodačka z Košic porazila Španělku Laru Arruabarrenaovou 6:2, 6:4.

Schmiedlová prožila životní sezonu v roce 2015, kdy triumfovala v Katovicích a Bukurešti. V poslední době se ale trápila a na výhru na elitním okruhu čekala 18 měsíců. V Kolumbii nicméně našla ztracenou formu a vyřadila všech pět soupeřek.

Turnaj žen v Bogotě

antuka, dotace 250 000 dolarů

Dvouhra - finále:
Schmiedlová (SR) - Arruabarrenaová (5-Šp.) 6:2, 6:4

Čtyřhra - finále:
Jakupovičová, Chromačevová (2-Slovin./Rus.) - Duqueová, Podoroská (Kol./Arg.) 6:3, 6:4

Turnaj mužů v Monte Carlu

antuka, dotace 5 238 735 eur

Dvouhra - 1. kolo:
Chačanov (Rus.) - Kokkinakis (Austr.) 7:5, 6:4
M. Zverev (Něm.) - Auger-Aliassime (Kan.) 6:2, 6:7 (4:7), 6:1
Medveděv (Rus.) - Fucsovics (Maď.) 6:7 (4:7), 6:2, 7:5

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga