JSEM VE FINÁLE. Roger Federer slaví vítězství v semifinálovém utkání turnaje v

JSEM VE FINÁLE. Roger Federer slaví vítězství v semifinálovém utkání turnaje v Basileji. | foto: Reuters

Federer bude v Basileji útočit na šestý turnajový triumf

  • 7
Posedmé za sebou se švýcarský tenista Roger Federer probil na turnaji v Basileji do finále. V domácím prostředí v semifinále zdolal Paula-Henriho Mathieua 7:5, 6:4 a v bitvě o trofej, kterou by získal už pošesté, ho v neděli čeká Juan Martín del Potro. Druhý nasazený Argentinec vyřadil dalšího Francouze Richarda Gasqueta po setech 6:2, 6:2.

První hráč světového žebříčku potvrdil, že se mu v rodném městě daří. Jeho sérii triumfů, kterou započal v roce 2006, přerušil v roce 2009 ve finále jen Srb Novak Djokovič.

Mathieu v sobotu se Švýcarem svedl vyrovnanou bitvu, jedno prohrané podání v každém setu ale rozhodlo o tom, že ani na šestý pokus proti Federerovi neuspěl.

Majitel 17 grandslamových titulů navíc zásluhou vítězství postoupil v historických tabulkách v počtu vyhraných zápasů na čtvrté místo, o něž se nyní s bilancí 875 vítězství dělí s Johnem McEnroem. V neděli se na legendárního Američana může dotáhnout i v počtu titulů, zatím jich během kariéry nasbíral 76.

S Del Potrem se Federer utkal dosud patnáctkrát, jen dvakrát v roce 2009 odešel poražen. Naposledy na sebe narazili v semifinále olympijského turnaje v Londýně, kde švýcarský favorit vyhrál v rozhodujícím maratonském třetím setu 19:17.

Turnaj mužů v Basileji

- tvrdý povrch, dotace 1 934 300 eur

Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Mathieu (Fr.) 7:5, 6:4
Del Potro (2-Arg.) - Gasquet (3-Fr.) 6:2, 6:2

Čtyřhra - semifinále:
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Bracciali, Čermák (It./ČR) 6:3, 6:4

Ferrer si ve Valencii zahraje o šestý letošní titul

Španěl David Ferrer si zahraje finále domácího turnaje ve Valencii. Pátý hráč světového žebříčku, který by v případě absence Rafaela Nadala měl být od 16. do 18. listopadu jedničkou národního týmu ve finále Davisova poháru proti českým tenistům v Praze, se o titul utká s Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem.

Třicetiletý Ferrer letos vyhrál již pět turnajů, ve finále neuspěl jen v dubnu v Barceloně proti Nadalovi. Postup si zajistil v duelu proti Chorvatovi Ivanu Dodigovi až po třísetové bitvě, kterou vyhrál 6:4, 6:7, 6:1.

Ferrer pochválil svého soka především za servis a vyčítal si prohraný tie-break druhé sady. "Byl to komplikovaný zápas, skvěle podával a já to kvůli tomu měl opravdu těžké. Na druhý set jsem se snažil zapomenout a ve třetím hrát víc vyrovnaně, každý brejk by byl klíčový," řekl.

Jedenadvacátý hráč světového žebříčku Dolgopolov si vítězství 6:4 a 6:2 nad Rakušanem Jürgenem Melzerem zajistil už za 74 minut. Zahraje si v neděli své páté finále v kariéře a v případě úspěchu přidá druhý letošní titul k srpnovému triumfu z Washingtonu.

Ferrer byl blízko i účasti ve finále čtyřhry, ve večerním semifinále ale s Juanem Carlosem Ferrerem podlehli rakousko-brazilskému páru Alexander Peya, Bruno Soares 2:6 a 6:7. "Logicky budu víc unavený, ale výsledek čtyřhry nebude mít na finále dvouhry vliv," řekl.

Turnaj mužů ve Valencii

- tvrdý povrch, dotace 1 424 850 eur

Dvouhra - semifinále:
Ferrer (1-Šp.) - Dodig (Chorv.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:1
Dolgopolov (Ukr.) - Melzer (Rak.) 6:4, 6:2

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga