AMERICKÁ NADĚJE. Devatenáctiletá Madison Keysová je velkou americkou nadějí...

AMERICKÁ NADĚJE. Devatenáctiletá Madison Keysová je velkou americkou nadějí budoucnosti, na Australian Open prošla už do semifinále. | foto: Reuters

Žádné sociální sítě! Tenistka si na turnaje vozí náhradní telefon

  • 1
I pro sociální sítě platí otřepané rčení: dobrý sluha, zlý pán. Poznávají to také sportovci, třeba tenistka Madison Keysová. Vzkazy z Twitteru ji dostávaly pod takový tlak, až se na něj během turnajů raději přestala dívat. A pak učinila ještě drsnější opatření: pořídila si náhradní telefon, který během turnajů používá a na nějž mají číslo jen její blízcí.

Keysová patří k největším americkým tenisovým nadějím současnosti. A že USA vyhlíží další rostoucí hvězdu dlouho! Serena Williamsová sice získává tituly, nástupkyně však zatím v dohlednu není, i proto od 20leté Keysové národ očekává hodně.

Mladá Američanka však stihla poznat, jak může být tlak okolí nepříjemný. „Už když mi bylo osmnáct, tak se mě lidé ptali: Jak to, že jsi ještě nevyhrála grandslam? A já na to říkala: Měla bych skončit! Lepší to nebude,“ prohlásila s nadsázkou pro Wall Street Journal.

Dobře také poznala, jak může tlak umocnit čtení vzkazů na sociálních sítích. Když loni vypadla ve 2. kole v Indian Wells, přečetla si několik útočných výpadů na Twitteru.

Jakmile to uslyšela její trenérka Lindsay Davenportová, rozhodla se proti tomu zakročit. Vždyť někdejší světová jednička sama dobře ví, jaké to je čelit velkému tlaku. „Vždycky to ve mně vyvolalo to nejhorší. Vzbuzovalo to ve mně nejistotu, říkala jsem si: Co asi o mně budou říkat?“ připustila.

Při letošním Australian Open zakázala Keysové chodit na Twitter. A její svěrenka postoupila v Melbourne až do semifinále.

Jistě, je to spíš shoda okolností, přesto nelze vyloučit, že i odproštění od sociálních sítí Keysové vyčistilo hlavu a pomohlo jí k lepším výkonům. Talentovaná tenistka se v nápadu zhlédla a dovedla ho ještě dál.

Pořídila si druhý telefon, který nyní vozí po turnajích. Na sociální sítě se z něj nepřipojuje a číslo poskytla jen několika nejbližším. 

Na žebříčku už je světovou šestnáctkou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga