Tabara v Prostějově vyřadil Nováka

  18:35
Prostějov - Ve čtvrtfinále skončila pouť tenisty Jiřího Nováka pavoukem prostějovského challengeru Czech Open. Nasazený hráč čísko jedna v něm nestačil na Michala Tabaru, kterému podlehl 3:6, 4:6. V sobotním semifinále podniku s dotací 125.000 eur se Tabara střetne s Tomášem Zíbem, který porazil ruského tenistu Dmitrije Tursunova 6:4 a 6:2.

Novákovi nevyšel vstup do utkání, při výměnách od zadní čáry mu chyběla přesnost i jistota. Hlavní Tabarovou zbraní byla úderová razance, přesnými míči deptal soupeřovu psychiku.

Novák se sice za stavu 0:3 vzpamatoval a získal následné tři hry, jenže v dalším průběhu už na svůj zlepšený výkon nenavázal. Tabara, který je v žebříčku ATP pro nasazování do turnajů o 145 míst níž, za půl hodiny vyhrál úvodní set 6:3.

Ani v druhém dějství se Novák nevzchopil natolik, aby jeho výkon stačil na zvrat. Za stavu 3:5 sice ještě uhrál při svém podání čistou hru, ale na víc už neměl síly. V následujícím gamu sice Tabara znervózněl, dal dvě dvojchyby, ale koncovku zvládl a za 64 minut dosáhl svého největšího úspěchu v letošní sezoně.

"Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že porazím Nováka, tak bych se mu vysmál," řekl čtyřiadvacetiletý tenista.

Zápas podle něj rozhodně nebyl tak snadný, jak naznačuje výsledek. "Rozhodující byl zřejmě můj vstup do utkání, kdy jsem vedl 3:0 a poznal, že mohu s Novákem v klidu hrát. Moje taktika byla hrát na sto procent, což mi vyšlo. Nebylo však snadné doklepnout hráče takových kvalit, proto v závěru trochu zapracovala na mé straně nervozita," uvedl po utkání Tabara.

Novák byl zklamán i proto, že celý svůj výtěžek z turnaje věnuje na konto prostějovské nemocnice. "Myslel jsem, že nemocnici pomohu vyšší částkou. Tabara byl tentokrát lepší a jistější od základní čáry. Bohužel mi utekl začátek zápasu a nevyužil jsem několika možností ke zvratu," litoval Novák.

S obtížemi prošel do semifinále druhý nasazený hráč Dominik Hrbatý ze Slovenska, kterému kladl Tomáš Berdych tuhý odpor. Stejně jako Novák měl i Hrbatý slabší chvilky v úvodu zápasu, kdy prohrával 0:2. Stačil se ale rychle vzpamatovat a dlouhými údery postupně získal převahu.

"Byl to pro mě těžký zápas, neboť se s Tomášem velmi dobře známe ze společných tréninků i zápasů ve čtyřhře. Dobře jsem se ale na zápas připravil, věděl jsem, jaké údery na mě použije. Jeho přednosti jsem proto někdy využil ve svůj prospěch," řekl Hrbatý. 

Berdych byl navzdory prohře se svým vystoupením na prostějovském turnaji spokojen. "Vypadnout ve čtvrtfinále není špatné. Hrbatý dokonale eliminoval můj tlak včetně podání. Získal jsem sice soupeřův servis, ale neudržel jsem následně svoje podání," řekl Berdych.

V příštím týdnu se chystá do Německa na challengery ve Weidenu a v Braunschweigu, potom pojede do Wimbledonu. Ve vítězném tažení prostějovským turnajem pokračoval i Zíb. "Zvládl jsem lépe koncovku prvního setu, což mi dodalo sebevědomí. Ve druhém setu jsem nechtěl dát Tursunovi naději na zvrat, držel jsem jej u zadní čáry, a tato taktika se mi vyplatila," podotkl Zíb.

Obhájce prvenství Radek Štěpánek porazil ve čtvrtfinále po téměř dvouhodinovém boji Španěla Alexe Calatravu 6:2, 4:6 a 6:3. V sobotním semifinále se od 11:00 střetne se Slovákem Dominikem Hrbatým.

Štěpánek vstoupil do zápasu s Calatravou impozantně, vedle tvrdého podání mu body mu vynášel tlak do bekhendové strany soupeře. Ve druhém setu Calatrava zlepšil servis a zpřesnil hru a vyrovnal.

V rozhodujícím dějství Štěpánek hned v úvodu po nevydařeném voleji ze vzteku praštil raketou o zem a zlomil ji. "Měl jsem nervy na pochodu, protože jsem zahrál ledabyle volej. Takto jsem zlomil raketu poprvé, ale ulevilo se mi," vysvětloval Štěpánek, jenž od tohoto okamžiku hrál mnohem soustředěněji.

Po dvou přesných prohozech získal za stavu 4:3 soupeřovo podání a nabídku k vítězství proměnil hned při svém prvním mečbolu. "Calatrava je antukový specialista. Sice se nyní z první stovky vytratil, ale letos dosáhl několika dobrých výsledků. Rozhodl můj brejk ve třetím setu," dodal Štěpánek.

V ženském finále prostějovského urnaje se střetne Češka Zuzana Ondrášková s Číňankou Šuej Pcheng. Ondrášková porazila v semifinále krajanku Lenku Němečkovou hladce 6:2, 6:2, další česká tenistka Barbora Strýcová podlehla po tuhém boji Šuej Pcheng 3:6, 6:3, 4:6.

Ondrášková si přesnou hrou a důrazem od zadní čáry vynutila tlak, kterým nutila Němečkovou k chybám. "Určitě cesta k vítězství nebyla snadná. Lenka dobře běhá, prostějovský turnaj mě ale zastihl v herní pohodě," řekla po zápase Ondrášková.

S Němečkovou se střetla podruhé v kariéře. Také první souboj před dvěma lety vyhrála Ondrášková, která má už na svém kontě prvenství v turnaji s dotací 75 000 dolarů v Bordeaux.

Krůček k postupu do finále měla třetí nasazená Strýcová, která v rozhodujícím setu už vedla nad Číňankou Šuej Pcheng 4:1. "Začala jsem mít problémy s nataženým svalem na noze. V závěru třetího setu se mi přestalo dařit, ztratila jsem úderovou
jistotu," poznamenala Strýcová.

Muži:
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Tabara (ČR) - Novák (1-ČR) 6:3, 6:4, Zíb (ČR) - Tursunov (5-Rus.) 6:4, 6:2, Hrbatý (2-SR) - Berdych (ČR) 6:4, 6:3, Štěpánek (3-ČR) - Calatrava (Šp.) 6:2, 4:6, 6:3.
Čtyřhra - semifinále: Hrbatý, Levinský (SR/ČR) - Rikl, Paes (ČR/Indie) 6:2, 6:1, Parrott, Phillips (USA) - Goffi, Marshall (Braz./USA) 7:5, 6:3.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Ondrášková - Němečková (obě ČR) 6:2, 6:2, Šuej Pcheng (Čína)
- Strýcová (3-ČR) 6:3, 3:6, 6:4.
Čtyřhra - semifinále: Průšová, Strýcová (ČR) - Benešová, Paštiková (ČR) 7:5, 6:4, Šuej Pcheng, Sie Jen-ce (Čína) - Dragomirová-Ilieová, Vancová (Rum.) 7:5, 6:3.

Radek Štěpánek na Czech Open v Prostějově

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Budu dřít tak dlouho, dokud nezískám pohár, hlásí gólman Dynama Will

29. dubna 2024  9:23

Dynamo na něj uvalilo absolutní embargo. Celé play off se před novináři „skrýval“. Pardubický...

Centimetry a kila přibývají, posily hokejového Hradce mají zvýšit důraz

29. dubna 2024  9:22

Američan Ryan Dmowski 187 centimetrů a 95 kilogramů. Jakub Pour ještě o čtyři centimetry víc a 90...

Hradilkovo loučení: Bylo to hezké, nádhera. Díky lidem jsem dojel do cíle

29. dubna 2024  9:10

Když v nedělním finále Českého poháru v Troji poprvé zabral pádlem a pustil se mezi branky, spolu s...

Bída na hřištích soupeřů, trenérské změny. Co poslalo Budějovice na dno?

29. dubna 2024  8:49

Budějovičtí fotbalisté jdou do boje u udržení mezi elitou z poslední šestnácté příčky. Ta by po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...