Lucie Šafářová

Lucie Šafářová - Česká tenistka Lucie Šafářová v duelu s Indkou Mirzaovou během utkání Hopman Cupu v Perthu. | foto: Reuters

Start Šafářové ve Fed Cupu není ohrožen

Praha - České tenistky sehrají 2. a 3. února v Brně utkání Fed Cupu proti Slovensku. Lucie Šafářová, třiadvacátá hráčka světového žebříčku, kterou trápí zranění hýžďového svalu, by měla být do tohoto zápasu v pořádku. Po návratu z Australian Open, kde vypadla v prvním kole, už začíná trénovat.

"Fed Cup není ohrožen," ujistila dnes Šafářová novináře. Před prvním grandslamovým turnajem sezony vůbec netrénovala, i proto jí začátek sezony nevyšel. "Nejsem z toho nadšená, protože příprava na podzim byla dobrá, ale třeba právě Fed Cup proti Slovensku mi pomůže a ještě do konce sezony bude hodně příležitostí," prohlásila hráčka, která loni v Melbourne postoupila do čtvrtfinále.

Fyzioterapeut Kolář předepsal Šafářové léky a pomáhá jí i akupunkturou.

"Nic moc jiného se nedá dělat, musí se počkat, až se to zacelí. Ale už se to zlepšuje a včera jsem už lehce trénovala," řekla tenistka. Paradoxně jí pomůže i skutečnost, že v Austrálii odehrála jen jedno kolo. "Kdybych tam vydržela jako loni, tak bych mohla být unavená, ale takhle je to v pohodě, vypadla jsem brzy," vykládala s úsměvem.

Právě postup soupeřky Daniely Hantuchové do semifinále Australian Open by mohl být pro český tým výhodou. Devátá hráčka světa sice je v nominaci slovenského týmu, ale není jasné, zdali v Brně kvůli tomu nastoupí. "Má výbornou formu, ale samozřejmě to vyčerpává na tom sluníčku a v tom vedru.

Na druhou stranu by jí to mohlo pomoci psychicky, to je kolikrát o hodně důležitější," přemítala Šafářová.

Ta se dlouho zná s novým nehrajícím kapitánem Petrem Pálou, který nahradil odstoupivšího Aleše Kodata, nevlastního otce a trenéra české jedničky Nicole Vaidišové. "Já myslím, že v tom žádný problém nebude," konstatovala.

"Budeme dobrá parta, nebude to žádná velká změna," věřila Šafářová. Pála dále k zápasu nominoval Květu Peschkeovou a Petru Cetkovskou, pozice páté hráčky v týmu zbyla na Ivetu Benešovou.

Loni české tenistky porazily Slovensko 5:0, ale s tak hladkým průběhem letos Šafářová nepočítá. "Obě se hodně zlepšily," připomněla česká hráčka vedle Hantuchové také zlepšující se Dominiku Cibulkovou. "Ale my jsme na tom také dobře," upozornila přítelkyně Tomáše Berdycha. Souboj prý bude jiný. "Takový bratrský," usmála se. "Ale samozřejmě jim nic zadarmo nedáme," dodala.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga