Tenista Jaroslav Drobný v akci

Tenista Jaroslav Drobný v akci | foto: Profimedia.cz

STALO SE 1. ČERVNA: Drobný vítězí v Paříži. Egyptu se odvděčil za azyl

  • 11
Elegán s brýlemi, pohotovou levačkou a všestranným sportovním talentem. Jaroslav Drobný ve své tenisové kariéře ovládl 133 turnajů, včetně tří grandslamů, po deset let hájil příslušnost do elitní desítky žebříčku, stal se i světovou jedničkou. Těchto úspěchů ale nedosáhl v barvách rodného Československa, nýbrž Egypta.

Jako reprezentant africké země vybojoval přesně před 68 lety i svůj druhý titul na Roland Garros. Ve finále antukového grandslamu Drobný přemohl Australana Franka Sedgmana poměrem 6:2, 6:0, 3:6 a 6:4, čímž obhájil vítězství z minulého roku.

„Hrál elegantně a měl skvělou techniku úderů, v tomto směru posunul světový tenisový vývoj,“ charakterizoval jeho přednosti bývalý daviscupový reprezentant Pavel Korda. „K ozdobám jeho hry patřily rotovaný servis, forhend a bekhendové kraťasy.“

Kromě dvou pařížských triumfů z let 1951 a 1952 se Drobný radoval také ve Wimbledonu. Nejslavnější tenisový turnaj ovládl po dvou prohraných finále v roce 1954 jako první hráč českého původu.

V historických tabulkách je však jeho jméno spojeno s vlajkou Egypta.

Nátlak, facka, emigrace

V severoafrické zemi získal občanství poté, co se v roce 1949 rozhodl kvůli nástupu komunistů emigrovat. Během pobytu ve švýcarském Gstaadu, krátce poté, co Drobný poprvé hrál finále Wimbledonu, jej představitelé režimu v čele s pozdějším normalizačním ředitelem Československé televize Janem Zelenkou tlačili k návratu.

Stalo se před lety

Historický seriál sportovní redakce iDNES.cz

Všechny díly seriálu najdete přehledně ZDE.

Jako odpověď na přesvědčování uštědřil Drobný Zelenkovi facku a vlast až do roku 1985 nespatřil. „Zůstal jsem venku s několika dolary v kapse a dvěma kufry. Víc jsem u sebe neměl,“ vzpomínal.

Neúspěšně se pokusil získat občanství Švýcarska, USA nebo Austrálie, až mu státní příslušnost po turnaji v Alexandrii nabídl tamní král. Československá hvězda hájila barvy Egypta po deset let a za azyl se řádně odvděčila.

Mistr v tenise i hokeji

V dresu rodné země tak Drobný sbíral trofeje především v hokeji, který stejně jako tenis provozoval na nejvyšší úrovni. V roce 1947 byl členem zlatého družstva z mistrovství světa v Praze, k titulu přispěl 14 góly. O rok později na olympijských hrách ve Svatém Mořici si na krk pověsil stříbrnou medaili.

STALO SE 27. DUBNA: Zemřel „Nohy“ Koželuh, všeuměl a přítel slavných

„Sám jsem si vždycky myslel, že jsem byl lepším hokejistou než tenistou. U hokeje každopádně byla větší legrace,“ nechal se slyšet Drobný, který si však z ledu neodnášel jen zábavu, jednou si při střetu zranil oko a po zbytek života nosil brýle.

Radovánky s bruslemi, hokejkou a pukem mu uťala nucená emigrace. Odchodem se alespoň vyhnul osudu spoluhráčů ze šampionátu v Praze, které v roce 1950 komunisti po vykonstruovaném procesu zavřeli do vězení.

„Kdybych neemigroval, seděl bych v base stejně jako všichni kamarádi,“ uvědomoval si. „Nedokážu slovy popsat, co jsem cítil. Směsici bezmoci, lítosti, vzteku. Já hrál v klidu tenis a kamarádi byli zavření v kriminále!“

Není nad český chleba

Svou úspěchy a tituly protkanou kariéru ukončil v roce 1960, rok předtím získal britské občanství, takže na svém posledním Wimbledonu vystupoval jako domácí hráč. Usadil se v Londýně, pojal za ženu anglickou tenistku Ritu Andersonovou, provozoval obchod se sportovními potřebami Sport Drobný a v roce 1983 jej do svých řad přijala Mezinárodní tenisová síň slávy. 

V britské metropoli pak Drobný 13. září 2001 podlehl těžké nemoci. Po sametové revoluci nicméně vlast často navštěvoval, vyprávěl o svých osudech, dočkal se poct za své sportovní umění. Jednou z nich bylo i znovuzískání českého občanství.

Drobný tak zemřel jako příslušník stejné země, v jaké se v roce 1921 narodil. A byť po většinu života nuceně působil v zahraničí, Česko měl stále v srdci.

„V Anglii jsem našel druhý domov, ale s emigrací jsem se nikdy úplně nevyrovnal. A i když jsem byl v Anglii slavný a měl spoustu známých, není nad kamaráda z mládí, se kterým jsem šel poprvé za holkama. Nebo nad český chleba. Takový nikde jinde nedostanete.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga