Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková (zády) po proměněném mečbolu ve finále čtyřhry na Roland Garros

Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková (zády) po proměněném mečbolu ve finále čtyřhry na Roland Garros | foto: AP

Stačilo hrát dobře, řekly vysmáté slečny H+H po grandslamovém triumfu

  • 18
Paříž (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Když loni tenistka Andrea Hlaváčková dostala od kamarádů k narozeninám "poličku na grandslamové trofeje", poděkovala a strčila ji pod postel. Teď už se těší, až ji vytáhne a přitluče na zeď. Pak si na ni vystaví repliku poháru pro šampionku čtyřhry na Roland Garros.

Společně s Lucií Hradeckou totiž v Paříži dokončily své senzační tažení, při němž neztratily ani set. Nenasazená dvojice přemohla ve finále turnajové sedmičky Mirzaovou s Vesninovou 6:4, 6:3.

"Je to neuvěřitelný úspěch," prohlásila Hradecká. "Málokdo má titul z grandslamu." Pravda, H+H ho dobyly jako první český pár po 21 letech. Naposledy to dokázaly Suková a Novotná.

Zatímco se Nadal s Murraym o pár set metrů dál bili o finále na plném Chatrierově kurtu, aréna Suzanne Lenglenové byla při deblovém finále jen skromně zaplněná. "Škoda, máme rády obecenstvo," řekla Hlaváčková.

Češky obrátily z 0:1 na 5:1, měly čtyři setboly, ale soupeřky snížily na 5:4. Set ukončila Hradecká řízným servisem, jenž letěl rychlostí 189 km/h. "Docela se mi klepala ruka," přiznala Hradecká.

H+H, jež nikdy dřív nepostoupily ani do čtvrtfinále grandslamu, se opět výtečně doplňovaly. Také ve druhém setu stále vedly a za stavu 5:3 si vysloužily tři mečboly.

Zdálo se, že se v nejdůležitějším utkání kariéry baví. I po zkažených úderech se smály a povzbuzovaly se. "Viděly jsme, že ony jsou hodně nervózní. Stačilo hrát dobře, nemusely jsme nějak neskutečně válet," řekla Hlaváčková, dcera vrchního sládka plzeňského pivovaru.

Její parťačka po jedné výměně opět předvedla svůj tradiční provaz, kterým se tu už předtím dostala do televizního sestřihu nejskvělejších momentů dne.

Právě Hradecká při druhém mečbolu odvážně přeběhla na síti a drtivým obouručným volejem definitivně rozhodla. "To byla ta nejkrásnější chvíle," řekla Hlaváčková.

Při předávání poháru Francouzi zkomolili příjmení šampionek k nepoznání. Hlaváčková (alias Lavakova) a Hradecká (Radeka) si však nedaly zkazit radost.

Vzápětí jim v šatně blahopřála legendární Martina Navrátilová. "Už vím, jak jste se cítila, když jste vyhrávala grandslamy," řekla Hlaváčková. "Fajn pocit, viď?" opáčila Navrátilová.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga