V AKCI. Serena WIlliamsová na US Open.

V AKCI. Serena WIlliamsová na US Open. | foto: Reuters

Serena, Serena, Serena, zní ze všech stran. To nestačí, říká Američanka

  • 15
Ta otázka by už ani nemusela zaznít. Dostala ji snad každá tenistka na US Open: Která žena je největší favoritkou newyorského grandslamu? Odpověď? Serena. Serena. Serena. Až by se chtělo říct: Copak kromě Američanky už žádná jiná hráčka v pavouku nezůstala?

Samozřejmě, že jo - ve hře o svůj letošní druhý grandslamový titul jsou světová jednička a vítězka Australian Open Viktoria Azarenková i šampionka z Roland Garros Maria Šarapovová a semifinálová premiéra na grandslamu čeká na Italku Saru Erraniovou.

Ale mluví se zejména o Sereně. "Vím, že jsem až čtvrtá nasazená, ale popravdě, každý, kdo tenis trochu sleduje a rozumí mu, ví, že jsem nejlepší," vyprávěla rozverně na začátku turnaje mladší z amerických sester.

Po sérii zdravotních problému a šokujícím vyřazení v prvním kole letošního Roland Garros předvádí v posledních týdnech famózní jízdu.

Wimbledon: pátý triumf ve dvouhře i čtyřhře.

Turnaj WTA ve Stanfordu - obhajoba loňského vítězství.

Olympijské hry v Londýně: zlatá medaile ve dvouhře i čtyřhře.

Podnik WTA Cincinnati - "jen" čtvrtfinále.

A US Open - semifinále. Zatím...

Cestu mezi čtyři nejlepší zvládla třicetiletá tenistka  ve velkém poklidu. Ještě na turnaji neztratila set, soupeřkám povolila šestnáct gamů, dosud nasázela 41 es.

Na cestě za Venus a Grafovou

V New Yorku je Serena Williamsová blízko čtvrtému triumfu na US Open a svému patnáctému grandslamovému titulu. Získá-li ho, opět se zapíše do historických statistik. Pouze její sestra Venus a Steffi Grafová vyhrály v jedné sezoně Wimbledon, US Open a olympijské hry. Německá tenistka získala v roce 1988 dokonce "zlatý grandslam": vyhrála čtyři grandslamy i olympijské hry v Soulu.

"Když jsem vstupovala do turnaje, nehrála jsem úplně nejlépe, ale v posledních dvou zápasech je to mnohem lepší. Cítím, že se víc soustředím, jsem vážnější a v posledních pár zápasech začínám hrát ´Serena tenis´," řekla poté, co ve čtvrtfinále porazila bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou 6:1, 6:3.

V semifinále ji vyzve Sara Erraniová, finalistka z Roland Garros. "Snad mám před sebou ještě dva zápasy a odevzdám v nich 200 procent," říká Američanka.

Kim Clijstersová ji před US Open označila za nejlepší tenistku historie. Ale ač má Serena ráda velká slova, tento status s povděkem odmítla. Svůj tenisový potenciál prý navíc ještě zdaleka nenaplnila. "Jsem blíž, než jsem byla v minulosti. Tohle ještě nestačí. Nikdy nejsem spokojená, ale dostávám se blíž."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga