Martina Navrátilová, jež žije ve stejnopohlavním manželství, by do Saúdské...

Martina Navrátilová, jež žije ve stejnopohlavním manželství, by do Saúdské Arábie nevstoupila | foto: Profimedia.cz

Skupovali fotbalisty, teď chtějí v Saúdské Arábii i tenis. Ale co lidská práva?

  • 9
Jak praví známé rčení: Důvěřuj, ale prověřuj. „Jenže co se týče Saúdské Arábie, mělo by to být spíš naopak. Ověřuj a potom teprve důvěřuj,“ varuje někdejší tenisová hvězda Martina Navrátilová. Země na Blízkém východě, kde se ženy a sexuální menšiny stále bojí a bojují o stejná práva, si totiž nárokuje pořadatelství tenisových turnajů. A rozhodně se svými ambicemi nemíří do spodních pater. Právě naopak.

Je libo ATP Masters 1000? Nebo rovnou Turnaj mistryň? „Lhala bych, kdybych řekla, že nechceme pořádat takto velké akce. Budujeme vztahy s WTA a ATP, které chceme držet dlouhodobě,“ řekla pro BBC Arij Almutabaganiová, ředitelka tenisové organizace v Saúdské Arábii a první žena, která se do takto vysoké pozice v zemi dostala.

Chválila si třeba nedávné pořádání Next Gen ATP Finals, které si ve městě Džidda mladí tenisté zahrají až do roku 2027. Letos se tak poprvé v Saúdské Arábii konal turnaj pod záštitou ATP. „I WTA Finals bychom chtěli pořádat několik let,“ přeje si.

Turnaj plný inovací. Tenisté zápasí bez rozehrávky a poprvé v Saúdské Arábii

A dalším cílem je kromě Turnaje mistryň i desátý mužský podnik kategorie 1000. V kalendáři by se ovšem vešel jen na úplný začátek, a tak by z něj vyšoupl týmový United Cup a nejlepší tenisté světa by si museli vybrat, zda hrát tam, či před prvním grandslamem sezony zvolit Austrálii.

Proto se jako nejreálnější varianta jeví právě WTA Finals, o které se Saúdská Arábie marně pokoušela už v letošním roce.

Tunisanka Uns Džabirová patří k hráčkám, kterým se myšlenka pořádání turnajů v Saúdské Arábii líbí..

V zemi už se konaly mezinárodní juniorské turnaje a exhibice, v roce 2019 a 2022 na ně však byli pozváni jen muži. Letos se na konci roku ovšem do Rijádu chystají i ženy, mezi nimi Uns Džábirová.

Tunisanka je coby Arabka z případného pořádání Turnaje mistryň v Saúdské Arábii nadšená. „Věřím jim, dělají to skvěle a už je čas na změnu. Pokud to pro nás bude přínosem, jsem určitě pro,“ hlásala letos ve Wimbledonu.

Jiné současné i bývalé hráčky jsou však mnohem kritičtější. „Udělali pokrok, ale mají před sebou ještě dlouhou cestu. Ženy tam nemají taková práva jako muži. Nemůžeme myslet jen na peníze,“ zdůrazňuje Navrátilová.

„WTA je o rovnosti,“ přidává se její bývalá sokyně Chris Evertová. Lidskoprávní organizace rovněž připomínají nelehké životy žen a sexuálních menšin. „Ženy vítězí v bojích za svá práva, ale na druhé straně stále existují zákony, aby poslouchaly své muže. A členové LGBT komunity se bojí o život,“ píše například Minky Wordenová z globální organizace Human Rights Watch.

Darja Kasatkinová k fanynkám pořádání turnajů v Saúdské Arábii nepatří.

Na homosexualitu se totiž v Saúdské Arábii stále pohlíží jako na amorální aktivitu, trestanou vězením, pokutou, či dokonce smrtí. „Pro mě je to stále riskantní a nebezpečné, do té země bych nevstoupila,“ říká Navrátilová, jež sama žije ve stejnopohlavním manželství. „A bála bych se o hráčky. Bála bych se o ně jako o ženy a případně i jako o lesby.“

O své bezpečí by se strachovala i Darja Kasatkinová, která už rok a půl obletuje nejlepší dvacítku světového hodnocení a rovněž otevřeně mluví o své sexuální orientaci. „Saúdská Arábie má hodně problémů. Muži se tam mohou cítit relativně dobře, ale my ne,“ sdílela své obavy.

Podle Almutabaganiové by se tenistky nemusely cítit hůř než v Dubaji či Abú Zabí, kde se už turnaje WTA konají. „Jak se chovají tam? Jsme jejich sousedé. Hráčky jen musí pochopit, že každá země má svá pravidla a tradice.“

A ačkoliv WTA v prohlášení zmiňuje, že bezpečnost hráček by při rozhodování byla na prvním místě, k pořádání Turnaje mistryň v Saúdské Arábii se staví kladně. Nikdo jiný totiž potížemi zmítané organizaci nenabídne tak pohádkovou sumu peněz.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga