Sanchezová-Vicariová a Navrátilová

Sanchezová-Vicariová a Navrátilová se loučí s diváky ve Wimbledonu po čtvrtfinálovém zápase, v němř ve čtyřhře podlehly pátému nasazenému páru Poová - Tauziatová. | foto: ČTK/AP

Sanchezová-Vicariová končí s tenisem

Šanghaj - Ženský tenis přijde o stálici velkého jména. Arantxa Sanchezová-Vicariová se rozhodla po dlouhých sedmnácti letech ukončit svou bohatou kariéru. Třicetiletá Španělka během ní vyhrála čtyři grandslamy, třikrát French Open a navrch ještě US Open. Ve Fed Cupu ustavila několik rekordů a dovedla španělský ženský tenis na samý vrchol. "Nebylo snadné rozhodnout se, že skončím se sportem," přiznala tenistka na dnešní tiskové konferenci v Barceloně. "Upřímně si ale myslím, že nastal čas, abych se věnovala svému osobnímu životu," dodala.

První grandslamový titul získala v Paříži v roce 1989 coby sedmnáctiletá. Ve finále tehdy porazila Němku Steffi Grafovou.  "Zůstanou mi všechny ty nádherné vzpomínky. Končím kariéru s  širokým úsměvem a s díky všem, kteří mi ty skvělé chvíle umožnili zažít," odmítla lítost nad koncem jedné životní etapy.

S kariérou se však nerozloučila podle představ. Svůj 100. zápas ve Fed cupu ve finále se Slovenskem prohrála s Janette Husárovou. Ze zklamání se už však oklepala a plánuje pořádné rozloučení. "Chci uspořádat zápas, v němž bych dala sbohem všem lidem, kteří se mnou na kurtech strávili tolik let, a fanouškům. Ti mi dali opravdu mnoho," plánuje.

Nad svou tenisovou kariérou přesto cítí při pohledu zpátky velké uspokojení. "Dosáhla jsem všeho, v co jen může sportovec doufat - věhlasu, triumfů a lásky," vypočítala Sanchezová- Vicariová. Především trofejí se jí dostalo vrchovatou měrou. Španělsko reprezentovala na čtyřech olympijských hrách, na nichž získala čtyři medaile. V roce 1995 dosáhla postu světové jedničky a kariéru dnes ukončila jako majitelka 29 turnajových titulů ve dvouhře. Vedle čtyř grandslamových prvenství pomohla Sanchezová- Vicariová španělské reprezentaci k pěti triumfům ve Fed cupu. V roce 1998 získala cenu Prince z Asturie, nejvyšší ocenění, jaké může sportovec ve Španělsku získat.

"Až dodnes byl můj život zcela oddán tenistu, to znamenalo spoustu úsilí a odříkání. Teď doufám, že budu víc odpočívat a užívat si normálního života," rozloučila se Španělka.  


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga