Rafael Nadal pózuje s trofejí za triumf na Australian Open 2009

Rafael Nadal pózuje s trofejí za triumf na Australian Open 2009 | foto: Reuters

Šampion z Melbourne volá: Snižme počet turnajů na tvrdých kurtech

  • 42
V neděli vyhrál svůj první grandslam na tvrdém povrchu, ale druhý den už volá po změnách v kalendáři. Podle Rafaela Nadala absolvují tenisté na tvrdých kurtech stále víc zápasů. Snížením počtu těchto turnajů by byli špičkoví hráči více chráněni před možnými zraněními. "Snižme jejich počet. Tělo dostává víc zabrat než na antuce či trávě," prohlásil Nadal.

V tenisovém kalendáři je 62 turnajů, více než polovina z nich včetně halových (35) se hraje na tvrdém povrchu. Jen měsíc se hraje na trávě, dva měsíce na antuce.

"Tvrdé kurty jsou pro tělo horší než tráva nebo antuka, ale pořád na tomto povrchu hrajeme nejvíc," řekl španělský tenista den po vítězství nad Federerem ve finále Australian Open.

Myslí si, že na kritiku tenisového kalendáře má právo. Zvlášť nyní, když získal první grandslamový titul právět na tohmto povrchu. "Kdybych to řekl dřív, hodně lidí by si myslelo, že to chci změnit jen proto, že jsem antukář," prohlásil čtyřnásobný šampion antukového Roland Garros.

Nadal ví, o čem mluví.

Loni prožil nejlepší rok v kariéře. Po triumfu v Paříži se mu jako prvnímu po Borgovi povedlo následně vyhrát Wimbledon. Stal se světovou jedničkou, na tvrdém povrchu vyhrál olympijské hry, turnaj v Torontu, v Cincinnati se probil do semifinále.

Když přijel na US Open, cítil se unavený, v semifinále vypadl s Andym Murraym. "Ale během turnaje jsem pocítil, že je téměř nemožné, abych zde získal titul. Cítil jsem se unavený. Zvlášť proti Andymu jsem se nemohl pohybovat," uvedl Nadal.

Z následného podniku v Paříži musel odstoupit pro zranění kolena, přišel o Turnaj mistrů i o vítězné finále Davisova poháru.

Obává se, aby se jeho kariéra příliš nepodepsala na jeho tělu. Už teď se mluví o jeho problémech s koleny. "Až skončím, rád bych si s kamarády zahrál fotbálek. Hrál rekreačně tenis a vše, na co budu mít chuť."

Nadal, který v semifinále Australian Open s Verdascem strávil na kurtu 5 hodin 14 minut a ve finále čtyři a půl hodiny, také mluví o zkrácení sezony. Rád by, aby byla zkrácena nebo začínala o měsíc později.

Nadal: 14. tenista se třemi různými grandslamy

Triumfem na Australian Open se Rafael Nadal zařadil ke třinácti tenistům, kteří vyhráli alespoň tři z turnajů "velké čtyřky". Po čtyřech vítězstvích na Roland Garros přidal v loňské roce Wimbledon, ke zkompletování sbírky mu chybí už jen US Open.

Ve 22 letech a 7 měsících se stal třetím nejmladším hráčem (po Connorsovi a Samprasovi), kterému se povedlo alespoň tři různé grandslamy získat.

Jen Björn Borg byl pak v době zisku svého šestého grandslamového titulu mladší (o měsíc).

Šampioni s triumfem na všech čtyřech grandslamech: (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) v tzv. Open éře:
Agassi (4-1-1-2), Laver* (3-2-4-2)

Tři různé tituly mají:
Ashe (1-0-1-1), Becker (2-0-3-1), Connors (1-0-2-5), Edberg (2-0-2-2), Federer (3-0-5-5), Lendl (2-3-0-3), Nadal (1-4-1-0), Newcombe (2-0-3-2), Rosewall* (4-2-0-2), Sampras (2-0-7-5), Vilas (2-1-0-1), Wilander (3-3-0-1).

* včetně titulů před rokem 1968 (počátek tzv Open éry)

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga