Lucie Šafářová | foto: Reuters

Šafářová dřela, na Srbku to ale nestačilo

  • 43
Londýn - Navzdory potížím s bolavým kolenem sehrála česká tenistka Lucie Šafářová ve třetím kole Wimbledonu velkou bitvu se třetí nasazenou hráčkou Jelenou Jankovičovouze ze Srbska. Úvodní sadu vyhrála Šafářová 7:5, druhou získala Jankovičová až v tie-breaku. Ve třetím však už favorizovaná soupeřka dominovala 6:2.

Česká tenistka nezačala souboj s favorizovanou soupeřkou dobře. Hned v úvodu si ztratila podání a Jankovičová se dostala do vedení 3:1.

Pak se ovšem karta obrátila, Šafářová získala své podání zpět a aktivní hrou, v níž hrála hodně míčků podél čáry, nutila soupeřku chybovat.

První set se rozhodl za stavu 6:5 pro českou hráčku. Jankovičová neudržela nastoupený trend, psychicky povolila a set zakončila dvoujchybou.

I ve druhé sadě předváděly obě hráčky skvělý tenis. Šafářová převážně diktovala tempo hry, zoufalá soupeřka často nevěděla co hrát.

Drama přinesl sedmý game. Při servisu Šafářové se obě střídaly ve výhodách - Jankovičová měla čtyři brejkboly, ale ani jeden nevyužila. Zato česká hráčka využila šestý gameball a dál si držela psychickou výhodu.

V desáté hře si pětadvacátá hráčka světa Šafářová poprvé prohrála podání a vůbec to s ní nevypadalo dobře. Jenže přítelkyně Tomáše Berdycha ukázala, že jí dnešní duel sedí - hned v následující hře získala servis zpět.

O vítězce tak musel rozhodnout tie-break. V něm se dvacetiletá Češka držela do stavu 3:4, pak však míček z její rakety letěl mimo dvorec a Jankovičová už set dotáhla do vítězného konce.

Před třetím dějstvím přerušila zápas dešťová přeháňka, po ní však už na kurtu jasně dominovala srbská tenistka.

Šafářová byla smutná a zklamaná

K rozhovoru s novináři přišla Šafářová smutná a zklamaná. "Tady je to o tom, jestli člověk vyhraje, nebo prohraje. Kdo se bude zítra ptát, jestli to byl skvělý zápas? Být hrdá na to, že jsem prohrála, kam bych se posunovala dopředu?" řekla.

Jedním z diváckých vrcholů byla sedmá hra druhého setu, která sama trvala přes 20 minut. "Tahaly jsme se o každý míč," popisovala Šafářová po zápase pocity z této fáze. "Bylo to fyzicky, ale i psychicky strašně náročné. Každý ten míč to bylo už vyhrané nebo prohrané, pořád nahoru a dolů... Byl to výborný zápas, a o to více jsem z toho smutná, protože jsem to chtěla
vyhrát."

Jankovičová dokázala výsledek druhé sady otočit pro sebe až v jejím úplném závěru. "Myslím si, že jsme obě dvě hrály super tenis. Určitě mě strašně mrzí, že jsem to hlavně v tie-breaku nedokázala dotáhnout. Nemůžu ale říci, že bych udělala nějakou chybu, ona prostě zahrála v tie-breaku o něco líp," uvedla Šafářová.

Srbská hráčka si po druhém setu vyžádala čas na ošetření, a než se stihla vrátit na dvorec, začalo pršet a duel byl na zhruba 30 minut přerušen. "Po tom přerušení jsem asi trošku vytuhla," vysvětlila Šafářová proměnu situace na kurtu po dešti, kdy Jankovičová už neměla větší potíže a bylo zjevné, že se s nucenou pauzou vyrovnala lépe.

Srbka za stavu 3:2 sebrala Šafářové podání a dostala se do dvougamového
vedení. "Nebyla jsem asi schopná se zkoncentrovat a vrátit se do utkání," řekla Šafářová. "Ona (po přerušení) přišla a začala výborně servírovat a ... když člověk (v takové situaci) neudělá bod, tak to celé je najednou pryč."

Chilan Gonzalez už dohrál

Světová jednička Justine Heninová si ve 3. kole bez potíží poradila s Ruskou Vesninovou a Švýcarka Schnyderová zdolala ve třech setech Ukrajinku Bondarenkovou.

Nizozemská tenistka s českými kořeny Michaella Krajiceková dokázala porazit osmou nasazenou Rusku Annu Čakvetadzeovou. Obě soupeřky si držely svá podání a první dva sety se tak musely rozhodnout až v tie-breacích, v kterých si obě hráčky připsaly po jednom úspěchu. Rozhodnout tak musela až třetí sada, v které již na kurtu dominovala Krajiceková a vyhrála 6:2.

Serena Williamsová lehce proklouzla do čtvrtého kola, když Venezuelanku Milagros Sequeraovou přehrála rozdílem třídy a zvítězila 6:1, 6:0. Laura Granvilleová pak zvládla souboj s devátou nasazenou Martinou Hingisovou. 

Poslední dnešní tenistkou postupující do osmifinále se stala Slovenka Daniela Hantuchová. V zápase se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou sice ztratila první set poměrně lehce 2:6, ovšem ve zbývajících dvou sadách dokázala soupeřce vzít vždy po jednom podání a vyhrála 6:3, 6:4. 

Překvapení přichystal srbský tenista Janko Tipsarevič, který po velké bitvě vyřadil turnajovou pětku Fernanda Gonzaleze 3:2 na sety. V poslední sadě dokázal dotáhnout soupeřův náskok a vyhrál 8:6.

Tipsarevič se utká se španělským tenistou Juanem Carlosem Ferrerem, který otočil zápas s Američanem Jamesem Blakem a vyhrál 3:1 na sety.

V třetím kole skončil také patnáctý nasazený Ivan Ljubičič. Chorvatský tenista podlehl Francouzi Paulu-Henrimu Mathieuovi poměrně jasně 6:4, 5:7, 2:6, 3:6 a bude bojovat už jen ve čtyřhrách.

Nadále suverénní bez ztráty setu zůstává na letošním Wimbledonu první nasazený hráč Roger Federer. Světová jednička si poradila s Rusem Maratem
Safinem a zamířila do osmifinále.

Vítěz posledních čtyř ročníků Wimbledonu vyvrátil hlasy, že by pro něj mohl být Safin překážkou, již v prvním setu, který vyhrál 6:1. Rus pak sice hru opticky srovnal, ovšem v důležitých okamžicích prokázal Federer svou suverenitu a jasně postoupil. V dalším kole ho čeká Němec Tommy Haas.

Tři a půl hodiny bojoval český deblista Martin Damm o postup do třetího kola Wimbledonu. S Indem Leanderem Paesem nakonec zdolali britsko-australský pár James Auckland, Stephen Huss 3:1 na sety díky třem vyhraném tie-breakům.

 

MUŽI

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Tipsarevič (Srb.) - Gonzalez (5-Chile) 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 8:6
Haas (13-Něm.) - Tursunov (21-Rus.) 1:6, 6:4, 7:6 (7:5), 6:4
Mathieu (Fr.) - Ljubičič (15-Chorv.) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3
Ferrero (20-Šp.) - Blake (9-USA) 3:6, 6:3, 6:3, 7:6 (7:4)
Gasquet (12-Fr.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6:3, 6:4, 6:2
Tsonga (Fr.) - Lopez (Šp.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:3
Federer (1-Švýc.) - Safin (26-Rus.) 6:1, 6:4, 7:6 (7:4).
Roddick (3-USA) - Verdasco (Šp.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:2)

Čtyřhra - 2. kolo:

Damm, Paes (5-ČR/Ind.) - Auckland, Huss (Brit./Austr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:4), 3:6, 7:6 (7:3).


ŽENY

Dvouhra - 3. kolo:
Jankovičová (3-Srb.) - ŠAFÁŘOVÁ (25-ČR) 5:7, 7:6 (7:4), 6:2
Heninová (1-Belg.) - Vesninová (Rus.) 6:1, 6:3
Schnyderová (15-Švýc.) - A. Bondarenková (24-Ukr.) 6:4, 3:6, 8:6
Krajiceková (31-Niz.) - Čakvetadzeová (8-Rus.) 7:6 (10:8), 6:7 (5:7), 6:2
Bartoliová (18-Fr.) - Peerová (16-Izr.) 6:3, 6:2
S. Williamsová (7-USA) - Sequeraová (Ven.) 6:1, 6:0
Granvilleová (USA) -Hingisová (9-Švýc.) 6:4, 6:2
Hantuchová (10-SR) - Srebotniková (19-Slovin.) 2:6, 6:3, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Vaidišová, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Duševinová, Perebijnisová (14-Rus./Ukr.) 6:2, 6:2, Matteková, Stewartová (USA/Austr.) - G. Navrátilová, Müllerová (ČR/Něm.) 7:6 (7:1), 7:5, Grönefeldová, Maleková (Něm.) - Šromová, Zakopalová (ČR) 6:3, 1:6, 6:2.

2. kolo:
Peschkeová, Stubbsová (5-ČR/Austr.) - Dominguezová, Parraová (Šp.) 6:1, 6:0.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Levinský, Voráčová (ČR) - Kas, Müllerová (Něm.) 6:3, 3:6, 11:9, Prieto, Medinaová (Arg./Šp.) - Phillips, Uhlířová (USA/ČR) 6:1, 6:4.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga