Richard Gasquet (vlevo), Michael Llodra

Richard Gasquet (vlevo), Michael Llodra | foto: Adolf Horsinka, MF DNES

Rozhodčí spala. Na to mohla zůstat doma, zlobil se Llodra

  • 21
Nechápavě kroutil hlavou, nakvašeně pochodoval sem a tam kolem umpiru. Francouzský tenista Michael Llodra si z Ostravy odváží hořké zážitky. Vadili mu příliš divocí fanoušci. Respektive – chabá reakce britské rozhodčí Alison Longové, která diváky podle jeho názoru nezkrotila.

"Nejde ani tak o ty lidi," prohlásil se zjevným vztekem na tiskové konferenci po prohrané čtyřhře. "To už je prostě Davis Cup, fanoušci pochopitelně přejí svým oblíbencům. Ale od toho je tu rozhodčí, aby jim vymezila určité mantinely. Řekla ve správnou chvíli ‚ticho, prosím‘. A to se v Česku nedělo."

Když se ho novináři přeptávali, zda může své námitky rozvést, jen zlostně odsekl: "Rozhodčí prostě spala. Mohla zůstat doma v Londýně, tam je pro spaní ideální počasí."

Aby bylo jasno – v Ostravě nepanovala žádná barbarsky bengálská atmosféra. Diváci hlučeli gumovými bouchátky a trubkami, bubnovali, ochotně domácí tenisty vytleskávali. Náruživě povzbuzoval i hlouček hostujících příznivců oděný do modrého. Ale žádný extrém. Zdaleka ne.

V čem byl tedy problém?

Francouze hněvalo, že Longová návštěvníky sem tam včas neumravnila před prvním servisem a někdy také mezi prvním a druhým podáním.

"Nebylo snadné v tom hrát," povzdechl si už v pátek Gilles Simon. Přesto i on odmítnul svou porážku svalovat na příliš bouřlivou atmosféru. Bylo by to ostatně také nesoudné. Kdo zažil skutečné daviscupové peklo na kurtech horkokrevnějších národů, těžko mohl Ostravským mnoho vytýkat.

Český tým je naopak chválil.

Nadšeně potvrzoval, že právě v Ostravě se mu hraje náramně.

"O divácích můžu říct jen to, že při takové podpoře ze sebe člověk možná vymáčkne ještě víc, než v něm je," prohlásil Radek Štěpánek. "Publikum v Ostravě patří k nám, je členem našeho týmu."

I proto je už teď jasné, že právě v Ostravě se bude hrát i čtvrtfinále proti Argentině.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga