Česká tenistka Kristýna Plíšková se raduje, ve Wimbledonu si zahraje 3. kolo. | foto: Reuters

Kristýna Plíšková uniká stínu své sestry. Teď zabojuje o osmifinále

  • 136
Londýn (Od našeho zpravodaje) - Že na slavném Wimbledonu postoupí tenistka Plíšková do 3. kola, to leckdo předpokládal. A skutečně se to stalo. Sotva však někdo čekal, že tou tenistkou bude dívka s křestním jménem Kristýna, a ne její dvojče Karolína (vypadla ve středu ve 2. kole).

Obě v roce 2010 ovládly grandslamové juniorky, ale v posledních letech se jejich tenisové osudy lišily.

Karolína se stala hvězdou, vystoupala na jedenácté místo žebříčku WTA a buší na elitní desítku.

Zato Kristýna se trápila. Symbolem - a jednou z příčin - jejího zmaru se stala loňská prohra v 1. kole Wimbledonu se Švedovovou. V utkání měla dva mečboly, internetem se dokonce začala šířit mylná zpráva o jejím vítězství.

Jenže ona prohrála zápas 6:8 ve třetím setu. A přiznala, že tato - ale i další těsné prohry - ji pak psychicky srážely.

Pokud jí však loňský Wimbledon způsobil měsíce trápení, z toho letošního by se naopak mohla odrazit znovu ke šťastnějším časům.

S Minářem snad už navěky

Jako by letos bylo vše obráceně. V prvním kole prohrávala s Terezou Smitkovou 3:6 a 3:5, ale otočila ho.

Když však ve čtvrtek uslyšela, že má jít hrát na kurt číslo 1, vyděsila se. „S tím, co jsem v prvním zápase předvedla?“

Ostudu přitom zdaleka neudělala. Porazila 26. nasazenou Světlanu Kuzněcovovou a poprvé na grandslamu prošla do 3. kola.

„Loni jsem hrála celkem dobře a úplně se to pos...“ řekne se svou typickou upřímností, „letos jsem zase hrála fakt blbě to první kolo, byla jsem nervózní, a úplně se to otočilo. Sama ani nevím jak. Nic nečekáte a spadne to tam.“

Pravda, její životní postup nepřišel jen tak z ničeho. Letos už vyhrála tři menší turnaje ITF, na dalším došla do finále.

„Na žebříčku to moc vidět není. Ale mně to vnitřně pomohlo,“ říká o dvě minuty starší a o dva centimetry menší z dvojčat.

Dlouho hledala vhodného trenéra. Necelý rok strávila s Jiřím Vaňkem, současným koučem Karolíny, pak ji vedl Jan Bedáň. Loni na konci roku se dala dohromady s Ivo Minářem, někdejším daviscupovým reprezentantem, a spolupráci si nemůže vynachválit.

„Je super, moc mi pomohl. Sám to hrál, ví, jak spousta věcí chodí. Tím, že mu věřím, tak ta spolupráce funguje,“ řekla 23letá tenistka. „Doufám, že už nám ta spolupráce vydrží navěky.“

Proč nejsi tak dobrá jako ségra?

Ve Wimbledonu už roky míjí zeď se jmény všech šampionů z All England Clubu, na níž nechybí ani připomínka jejího juniorského titulu z roku 2010.

Kdekdo pak čekal, že zamíří mezi hvězdy. Jenže z obou dvojčat se to povedlo jen Karolíně, zato Kristýna musela poslouchat: Co se s tebou děje? Proč nejsi taky tak dobrá?

Po wimbledonském úspěchu doufá, že podobné dotazy ustanou. „Teď se mě na to určitě nikdo ptát nebude. Možná se zase zeptají ségry,“ usmála se. „Ze začátku to pro mě nebylo lehké, ale teď už to úplně nevnímám.“

Nehty si ve Wimbledonu stylově nalakovala na zeleno. Dnes s nimi vyrazí na zápas proti Monice Niculescuové, Rumunce s nepříjemnou hrou plnou čopů.

„Osmifinále by taky nebylo k zahození,“ řekla. Dle Tipsportu je její kurz na postup do čtvrtfinále 8:1.

I kdyby to nevyšlo, letošní Wimbledon může její kariéru obrátit zase směrem vzhůru. „Loni mě to poslalo opačným směrem. Teď mi to může pomoct hodně.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga