Zdeněk Kolář, vítěz Pardubické juniorky

Zdeněk Kolář, vítěz Pardubické juniorky | foto: Michal Klíma, MAFRA

Začíná Pardubická juniorka. Vítězové se zařadí k Lendlovi či Kvitové

  • 0
Mnozí z nich se později stali úspěšnými daviscupovými reprezentanty, ti nejlepší vyhrávali i grandslamy a vydělali miliony. Teď se k někdejším šampionům Juniorky Janu Kodešovi, Martině Navrátilové, Ivanu Lendlovi či Petře Kvitové, kteří v Pardubicích nastartovali báječnou kariéru, budou chtít alespoň v listině zdejších vítězů přidat další nadějní dorostenci.

V singlu se to však povede jen dvěma z nich - a uchazečů je především v kategorii chlapců více než dost.

„V letošním roce startují na Pardubické juniorce naposledy hráči ročníku 2000. Bude to velká mela. Přihlášeni jsou až na pár výjimek všichni nejlepší, a to je dobře,“ říká mluvčí turnaje Lukáš Březina.

Dalibor Svrčina, Jiří Lehečka, Evžen Holiš (všichni TK Agrofert Prostějov), Jonáš Forejtek (TK Škoda Plzeň), Andrew Paulson (TK Sparta Praha), Tomáš Jiroušek, Jiří Barnat (oba TK Neridé) a Jan Pleva (Severočeská Tenisová). Nejspíš uvnitř téhle osmičky se skrývá budoucí vítěz.

„Žádné mladičké hvězdičky, které by měly zasáhnout do závěrečných bojů nemáme. Tedy když nepočítám Svrčinu (ročník 2002), jehož výkonnostní růst v posledních dvou letech byl enormní,“ podotýká Březina.

Podle něho bude z uvedeného seznamu tenisových talentů „kousat“ hlavně Jiroušek, který se na kurty úspěšně vrátil po vleklých zdravotních problémech.

„Tomáš má skvělou formu, kterou potvrdil v červenci na turnajích ITF Futures v Brně a Trnavě, kde došel do finále. Je to největší bojovník ze všech a má spoustu zkušeností. Top favorit, ale nemá body, takže bude nenasazený, a tedy Černý Petr pro některého z nasazených,“ konstatuje Březina.

V dívkách bude nejvýše nasazenou hráčkou a největší adeptkou triumfu Karolína Beránková (roč. 2000, TK Sparta Praha), již budou ohrožovat někdy i výrazně mladší tenistky. Mezi ně patří Linda Nosková a Alexandra Silná (obě TK Precheza Přerov), Vanesa Nikolovová a Darja Viďmanová (obě I. ČLTK Praha), Karolína Kubáňová (TK Slávia Orlová), Linda Fruhvirtová (TK Sparta Praha) a Adriana Kovářová (TK Česká Třebová).

První kola dvouher se hrají již v sobotu, finále v pátek 17. srpna od 10.30 (dívky), resp. od cca 12.30 (chlapci).

Program

91. ročníku Pardubické juniorky

sobota 11. srpna 1. kola dvouher
neděle 12. srpna 2.kola dvouher, 1. kola čtyřher
pondělí 13. srpna 2. kola dvouher, 2. kolo čtyřher
úterý 14. srpna 3. kola dvouher, čtvrtfinále čtyřher
středa 15. srpna čtvrtfinále dvouher, semifinále čtyřher
čtvrtek 16. srpna semifinále dvouher, finále čtyřher
pátek 17. srpna finále dvouher


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga