Melanie Oudinová

Melanie Oudinová | foto: AP

Oudinová: teenager bez nervů dál na US Open ničí soupeřky

  • 3
Třikrát ztratila úvodní set, ale pokaždé zápas otočila k vítězství. Nová americká hvězda Melanie Oudinová dál dokazuje, že na US Open je tenistkou bez nervů. Naposledy se o její síle přesvědčila třináctá hráčka světa Naďa Petrovová, která ve druhé sadě byla pět míčů od vítězství. "Nemám slov, je to neuvěřitelné," radovala se Oudinová po postupu do svého premiérového grandslamového čtvrtfinále.

Přitom chybělo málo a její spanilá jízda turnajem skončila v osmfinále. "Kdybych prohrála ten osmý game, ....," zamyslela se Oudinová nad stavem 3:4 při podání Petrovové ve druhé sadě. "Ale publikum mě dokázalo podpořit a najednou jsem věřila, že mám šanci."

Sedmnáctiletá Oudinová se rázem stala miláčkem domácích fanoušků. A také katem ruských tenistek.

V prvním kole vyřadila Pavljučenkovou, ve druhém olympijskou vítězku Dementěvovou. Pak si vyšlápla na bývalou světovou jedničku Šarapovovou, nyní na Petrovovou.

A mohla hrát s další, ale Kuzněcovová vypadla s Dánkou Wozniackou. Rusky tak mezi osmi nejlepšími nemají ani jednu hráčku, což se na grandslamu stalo naposledy ve Wimbledonu před sedmi lety.

Matka Melanie Oudinové Leslie (vlevo) a sestra - dvojče Katherine se radují z postupu Melanie do čtvrtfinále US Open

Vypadá to však, že rodačku z Georgie, která se 168 centimetry patří k nejmenším tenistkám na okruhu, náhlý úspěch nezlomí.

"Tvrdě jsme pracovali a tohle je výsledek," uvedla žena, která ještě na začátku roku byla v žebříčku na 177. místě. Před US Open už byla 70. a třetí nejlepší Američanka - za sestrami Williamsovými. Po turnaji půjde ještě výš.

Mntální síly má na rozdávání. Ve Wimbledonu i nyní na US Open prohrála celkem šestkrát úvodní sadu, a pokud se následně dostala do rozhodujícího dějství, pokaždé vyhrála. K tomu připočtěme ještě jedno podobné vítězství z wimbledonské kvalifikace. Její letošní bilance třísetových zápasů je 17-4.

O jejím sebevědomí svědčí i nápis na jejích teniskách. BELIEVE. Věřit. Teď už ví, že se může měřit s nejlepšími. Zatímco po vítězství nad Šarapovovou plakala štěstím, po triumfu nad Petrovovou letěla raketa do vzduchu. "Slzy už nejsou potřeba. Věřila jsem ve vítězství. Už vím, že můžu porazit každou soupeřku."

Poradí si i s devátou tenistkou světa Wozniackou?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga