Novak Djokovič hlasitě slaví vítězství nad Denisem Shapovalovem a postup do...

Novak Djokovič hlasitě slaví vítězství nad Denisem Shapovalovem a postup do finále Wimbledonu. | foto: Reuters

Vyhrát dvacet grandslamů? Proto jsem tady, nezastírá Djokovič před finále

  • 43
Jediné vítězství zbývá Novaku Djokovičovi k zisku dvacátého grandslamového titulu. Pokud Srb v nedělním finále Wimbledonu uspěje - proti Italovi Berrettinimu bude velkým favoritem -, dotáhne v počtu nejprestižnějších tenisových trofejí své soky Nadala a Federera. „Znamenalo by to pro mě vše,“ přiznává.

K unikátní konstelaci, kdy by Djokovič, Nadal i Federer drželi dvacet grandslamových vavřínů, chybí zdánlivá maličkost.

Srb, nejmladší z Velké trojky, musí v neděli v boji o wimbledonský titul zdolat Mattea Berrettiniho.

ZPRAVODAJSTVÍ

Djokovič udolal Shapovalova, ve finále Wimbledonu ho čeká Berrettini

„Proto jsem tady, proto hraju,“ vyhlíží Djokovič příležitost zakulatit svou sbírku. V aktuální sezoně triumfoval na Australian Open i Roland Garros, ve Wimbledonu, z nějž má dosud pět titulů, letos ztratil jen jeden set.

V semifinále zkrotil nabuzeného Kanaďana Shapovalova ve třech setech, byť ve všech potřeboval k vítězství získat sedm gamů.

„Shapovalov byl ze začátku lepším hráčem,“ připustil první hráč světa. „Nicméně v důležitých momentech jsem lépe udržel nervy, donutil jsem ho zahrát úder navíc, udělat nevynucenou chybu.“

Ve finále změří síly s italským čahounem Berrettinim, který se do premiérového boje o grandslamový titul prostřílel přes Poláka Hurkacze 6:3, 6:0, 6:7 a 6:4.

„Zkušenost je na mé straně, ale Berrettini už letos na trávě vyhrál spoustu zápasů, je ve skvělé formě,“ připomíná Djokovič, že 25letý Ital před grandslamem triumfoval na přípravném podniku v Queens Clubu. „Tvrdě a rychle podává, stejně tak hraje. Těším se na skvělou bitvu.“

Novak Djokovič se snaží odehrát balonek u sítě v semifinále Wimbledonu.

Vypjatý duel spolu svedli už před měsícem ve čtvrtfinále Roland Garros, na pařížské antuce tehdy zvítězil Djokovič 6:3, 6:2, 6:7 a 7:5.

„A tráva jeho hře sedí ještě víc,“ upozorňuje Srb. Proto čeká s italským ranařem ještě těžší pořízení: „Je obtížné prolomit jeho servis, dostat se do rytmu a donutit ho hrát. Ale já věřím svému returnu. Myslím, že mi po celou kariéru velmi dobře slouží.“

Wimbledon 2021

příloha iDNES.cz

Djokovič doufá také v podporu publika, finále bude v neděli od 15:00 SEČ sledovat zaplněný centrální dvorec All England Clubu. V dosavadním průběhu turnaje bylo obecenstvo vždy nakloněno nasazené jedničce.

„Každý si ve velkých zápasech přeje mít většinu fanoušků na své straně. Je velký rozdíl, jestli jsou s vámi, nebo proti vám,“ popisuje Djokovič.

„Doufám, že lidé pochopí, jak je pro mě ten zápas vzhledem k historickým zápisům důležitý. Na druhou stranu Berrettini není favorit a lidé mají rádi, když někdo takový nakonec vyhraje.“

Diváci tedy budou v obou případech spokojení. Buď budou svědky Srbova docvaknutí obou rivalů, nebo uvidí senzační triumf italského vyzyvatele.

Přičemž první možnost je mnohem, mnohem pravděpodobnější.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga