Srbský tenista Novak Djokovič se vrátil po US Open na kurt na turnaji v...

Srbský tenista Novak Djokovič se vrátil po US Open na kurt na turnaji v Šanghaji. | foto: Reuters

Djokovič: Vyhrávat trofeje a být světovou jedničkou už není priorita

  • 8
Na oprýskané, křovím zarostlé zdi jsou díry. Ale neudělaly je tam tenisové míčky, zeď poničily kulky. Nostalgický Novak Djokovič fanouškům ukázal ruiny svého mateřského klubu v pohoří Kopaonik na hranicích Srbska a Kosova. Světová jednička se před návratem na kurty nejprve vrátila do dětství.

Nedávná Djokovičova aktivita s jeho oblíbenou zdí zřejmě souvisí s proměnou devětadvacetiletého šampiona. Srb nehrál až do úterý tenis od prohraného finále US Open se Švýcarem Stanem Wawrinkou.

Během pauzy se vrátil domů, připravoval se v Bělehradu, věnoval se rodině. Pak veřejně přiznal, že „změnil myšlení“. Poznal, že tenis není jediná věc na světě.

Po 13 letech je top 4 bez Federera i Nadala

V červnu 2003 byste naposledy marně hledali jméno Roger Federer či Rafael Nadal mezi čtyřmi nejlepšími tenisty světového žebříčku. Od té doby - až do aktuálního vydání pořadí ATP - se vždy alespoň jeden z nich držel mezi „velkou čtyřkou“. Velcí tenisoví šampioni už dva a půl roku čekají na grandslamovou trofej (naposledy uspěl Nadal na Roland Garros). Pětatřicetiletý Švýcar Federer, jenž nehraje kvůli zranění, letos poprvé po 16 letech nezíská žádný titul. O pět let mladší Španěl zase nepřešel na grandslamu přes osmifinále.

„Nikdy jsem nepoužil termín ‚velká čtyřka‘ (patří tam ještě Djokovič a Murray), to vytvořila média a lidé kolem tenisu. Ale chápu ten důvod, na druhou stranu Stan Wawrinka vyhrál tři grandslamy, nemůže být odepisován. Čilič i Del Potro jsou rovněž šampioni, zaslouží si, aby byli zmiňování mezi nejlepšími hráči světa. Pak je tady nová vlna tenistů z mladší generace. Dá se očekávat, že se budou na špičce objevovat nová jména, ale stále nemůžeme Rogera s Rafou odepsat a nemluvit o nich jako o nejlepších tenistech na světě,“ okomentoval nezvyklý pohled na žebříček ATP jeho lídr Novak Djokovič ze Srbska.

Už když na jaře v Paříži získal Djokovič čtvrtý grandslamový titul v řadě a konečně zkompletoval kariérní grandslam, byl emočně vyčerpaný. „Cítil jsem obrovský psychický tlak,“ zavzpomínal.

Pak nastalo v jeho kariéře podivuhodné období. Za poněkud nejasných okolností vyletěl z Wimbledonu po prohře s Američanem Samem Querreym ve 3. kole. Kvůli drobnému zranění nevyšel srbskému tenistovi ani olympijský turnaj, v brazilském Riu podlehl v úvodním kole pozdějšímu finalistovi Juanu Martínu del Potrovi. Problémy se zápěstím přetrvávaly i v New Yorku.

Djokovičovy sportovní neúspěchy se začaly spojovat s krizí v osobním životě.

Má problémy doma?

Je snad nevěrný manželce Jeleně, která před dvěma lety porodila syna Stefana?

Úvahy přiživila bulvární média. Stránky novin a weby zaplnil už v březnu Djokovičův „bollywoodský románek“ - tenisová hvězda byla přistižena na večeři s indickou herečkou Deepikou Padukoneovou.

Navíc sám Djokovič část viny za vypadnutí z londýnského grandslamu svedl na osobní důvody, paní Djokovičová zase v létě odjela sama na dovolenou.

Teď však opět vystupují jako zamilovaný pár, jako fungující rodina. „Už nepřemýšlím o počtu titulů, udržet se na postu světové jedničky není priorita,“ tvrdil Djokovič. „Snažím se dívat na věci z perspektivy člověka, ne z perspektivy profesionálního sportovce.“

Fenomenální Srb chce najít vnitřní radost z tenisu a cítit se na kurtu šťastný. Hledání zahájil v Číně, kde ze čtyřiceti posledních zápasů prohrál jediný. Na turnaji série Masters v Šanghaji obhajuje loňský titul a dočkal se vřelého přijetí, které se zdálo místy až šílené.

Číňané v letištní hale měli foťáky, zápisníky na podpisy, žádali o společnou fotku na mobil, na zábradlí visely srbské vlajky a dav skandoval: „Nole! Nole! Nole!“

„To je skvělé, tohle nikde jinde nezažijete,“ usmíval se Djokovič.

V úterý bez problému zvládl duel s Italem Fabiem Fogninim, vyhrál dvakrát 6:3.

V dalším kole se utká s Kanaďanem Vaskem Pospisilem.

Ačkoliv středobodem Djokovičova vesmíru už není sbírání trofejí, stále srbský hráč soupeře varuje: „Když jdu na kurt, tak chci předvést to nejlepší a vyhrávat, na tom se nic samozřejmě nemění.“

Přestože Djokovič od Roland Garros triumfoval pouze v Torontu, na druhého Andyho Murrayho má na čele žebříčku ATP relativně velký náskok. „Andyho se nebojím,“ podotkl s úsměvem.

A i kdyby přece jen do konce roku Djokovič o trůn tenisového krále přišel, asi ho to nezarmoutí tolik jako dřív. Uvědomil si, že existují důležitější věci.

Třeba ta tenisová zeď, která přežila bombardování i spoustu jiných ran...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga