Martina Navrátilová

Martina Navrátilová | foto: AP

Navrátilovou rakovina nezlomí. Dál chce hrát tenis, hokej a pokoří Kilimandžáro

  • 0
Martina Navrátilová bude i přes léčbu rakoviny prsu nadále aktivní a hodlá pokračovat ve své práci. Legendární tenistka bude v květnu komentovat pařížský grandslam stejně jako červnový Wimbledon. "Můj život se nezměnil, jen podstoupím šestitýdenní záření," uvedla.

Navrátilová chce i nadále zůstat aktivní. "Stále budu hrát hokej. O tomto víkendu si zahraji tenis a budu komentovat pro televizi Roland Garros i Wimbledon," řekla třiapadesátiletá Navrátilová agentuře Reuters. V prosinci se navíc chystá pokořit i nejvyšší horu Afriky - Kilimandžáro.

O tom, že slavná tenistka má rakovinu prsu, informoval v týdnu americký magazín People, jemuž se Navrátilová svěřila.

Devítinásobná wimbledonská vítězka přiznala, že nepříjemnou diagnózu se dozvěděla v únoru. Tehdy absolvovala běžné vyšetření na mamografu, které odhalilo bulku v jejím levém ňadru.

Plakala jsem," řekla časopisu rodačka z Řevnic, která v roce 1981 získala americké občanství. Naštěstí byla nemoc podchycena včas a podle lékařů je velmi vysoká šance na uzdravení.

Tenisová legenda podstoupila lumpektomii, tedy vynětí nádoru prsu i s bezpečným lemem zdravé tkáně. Nyní ji čeká šestitýdenní ozařování, terapii zahájí v květnu.

Navrátilová původně chtěla o celé záležitosti pomlčet. Ale uvědomila si, že jejím zveřejněním může pomoci ostatním ženám zvýšit povědomí o této nemoci. Podobnou diagnózu si jako ona každoročně vyslechne téměř 70 tisíc Američanek.

"Není to jako propagovat tenisový zápas. Je to o rakovině prsu, o tom, co se děje v mém těle. Je to velmi těžké, ale jsem ráda, že o tom mohu mluvit. Doufejme, že toto povědomí pomůže zachránit lidské životy."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga