Navrátilová bude hrát tenis i letos

P r a h a - Na svou dvaadvacátou sezonu v profesionálním tenisu se chystá Martina Navrátilová. Fenomenální osobnost, která popírá přírodní zákony, oslaví v říjnu pětačtyřicáté narozeniny, ale do nich stihne odehrát nejméně sedm turnajů ve čtyřhře. Ten počet, jak Navrátilovou známe, však bude zřejmě větší. "Jsem domluvena s Arantxou Sanchezovou. První turnaj hrajeme v polovině března v Miami. Dále mám naplánovány Amelia Island, Berlín, Řím, Paříž, Estbourne Wimbledon. Pak uvidím, jak na tom budu, a podle toho si udělám další program," řekla držitelka 167 titulů v singlu a 165 v deblu, sotva se včera vysprchovala po téměř hodinu a půl trvajícím tréninku v hale na pražské Štvanici.

Na rychlém povrchu řádně proháněla juniorku Ivetu Benešovou a nejen ji udivovala stále přesným podáním, spěchem na síť a precizním volejem. "Škoda, že jsem nevzal kameru, abys doma viděla, jak podáváš," litoval Miroslav Navrátil. "Už je to lepší, tati," ujišťovala ho dcera a vypálila servis do růžku pole pro podání.

Devítinásobná vítězka Wimbledonu, držitelka osmnácti grandslamových titulů ve dvouhře a bývalá světová jednička oficiálně ukončila kariéru v říjnu 1994. Loni se však díky čtyřhře k soutěžnímu tenisu vrátila. Původní idea, ještě jednou si zahrát milovaný Wimbledon, se rozrostla ve start na třech grandslamových turnajích.

S Jihoafričankou de Swardtovou postoupila do třetího kola French Open a čtvrtfinále Wimbledonu, se Španělkou Sanchezovou do třetího kola US Open. Mezitím Navrátilovou v červenci uvedli do Mezinárodní tenisové síně slávy.

"Až na poslední zápas při US Open, kde mi to nešlo, jsem byla spokojená. Letos to bude pro mě už snadnější," soudí Navrátilová. "Loni jsem byla nervózní a tenis mě hodně bolel. Jak je náročný, to člověk zjistí, až když se k němu vrací."

Od září hrála jen třikrát, cestovala po Americe, pobývala s přáteli a také, jak říká, dělala byznys. Nyní už trénuje jednou až dvakrát týdně. Nabídku letět na Australian Open, které začíná 15. ledna, hrát tam a komentovat tenis pro televizi, však rodačka z Řevnic a občanka Spojených států odmítla.

"Je to moc brzy a já si chci užít zimu," vysvětlila. "Doma v Aspenu jsem hrála hokej, lyžovala, jezdila na snowboardu. Občas se vracím do Česka, abych viděla rodiče. Táta už nemůže cestovat, a tak jezdím já za ním."

Příštím cílem Navrátilové bude Florida. "Tam si pořádně zalítám," těší se držitelka pilotní licence na malá letadla. Jedno takové si prý koupí, až se jí podaří prodat velký dům v Aspenu a přestěhovat se do menšího. "To už nebudu hrát tenis," maluje si levoruká královna kurtů minulého století. Jenže málokdo je ochoten tomu uvěřit.

Trénink Martiny Navrátilové


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga