Nadal zdolal i Federera a obhájil prvenství

  • 24
Paříž - Ani světová jednička nezastavila Rafaela Nadala. Španělský tenista vyhrál na antuce už rekordní šedesátý zápas za sebou a na grandslamovém Roland Garros obhájil loňský titul. V pařížském finále porazil nejvýše nasazeného Rogera Federera ze Švýcarska, přestože první set hladce prohrál.

"Byl to mimořádně těžký zápas," zhodnotil Nadal finále, v němž se v Paříži poprvé od roku 1984 utkali první dva nasazení hráči. "Je to neuvěřitelné. Myslím, že si víc cením letošního titulu," dodal dvacetiletý Španěl, jenž minulý rok porazil v duelu o titul Argentince Mariana Puertu.

Na oslavu vítězství se důkladně vyválel na antuce a při slavnostním ceremoniálu a španělské hymně se mu v očích leskly slzy. Za svůj triumf inkasoval Nadal prémii 940.000 eur (zhruba 26,7 milionu korun).

V Paříži, kde vloni triumfoval při svém debutu v hlavní soutěži, má rodák z Mallorky bezchybnou bilanci 14:0. Skončila naopak Federerova úctyhodná série. Švýcar dosud vyhrál všech sedm grandslamových finále, do nichž postoupil.

I tentokrát začal úřadující šampion Wimbledonu, US Open a Australian Open lépe a zdálo se, že se může stát prvním mužem po Rodu Laverovi od roku 1969, který získá do svého vlastnictví všechny čtyři grandslamové tituly po sobě. V prvním setu Nadala takřka k ničemu nepustil a první game mu povolil uhrát až za stavu 5:0.

Úvodní sadu vyhrál Federer 6:1, ve druhé se ale situace zcela obrátila. Švýcar množství úderů pokazil a udělal 16 nevynucených chyb, zatímco soupeř jen dvě. Nadalovi, jenž si za stavu 3:0 nechal ošetřit puchýře na noze,  začalo vycházet první podání a hladce vyrovnal.

"Roger hrál mnohem lépe na začátku, já jsem pak byl výrazně lepší ve druhém setu. Potom už to bylo vyrovnanější," řekl k nečekanému průběhu zápasu Nadal, jenž na antuce naposledy prohrál v dubnu 2005. Titul na Roland Garros dokázal naposledy obhájit Brazilec Gustavo Kuerten v letech 2000 a 2001.

Federer se vlastními chybami připravil o šanci i ve třetím setu. Vítězné míče i úspěšnost prvního podání měli sice oba finalisté vyrovnanou, o výhře Nadala 6:4 ale rozhodl poměr nevynucených chyb 13:4.

V podobném stylu pokračoval zápas i ve čtvrtém setu, v němž Španěl sebral soupeři hned první servis a kráčel za ziskem pátého letošního titulu.

Federer mu situaci zkomplikoval až na poslední chvíli. Nadal sice podával na vítězství, soupeř ale dokázal vyrovnat na 5:5 a dotáhnout set do tie-breaku. V něm už si ale prodloužení duelu do páté sady nevynutil. Nadal proměnil hned svůj první mečbol.

Raymondová a Stosurová uspěly ve čtyřhře

Američanka Lisa Raymondová a Samantha Stosurová z Austrálie vyhrály čtyřhru na Roland Garros a po triumfu na loňském US Open si spolu připsaly druhý grandslamový titul. Při své první společné finálové účasti na pařížské antuce dnes turnajové jedničky porazily slovensko-japonský pár Daniela Hantuchová, Ai Sugijamaová hladce 6:3, 6:2.

Dvaatřicetiletá Raymondová už v minulosti na Roland Garros s jinými partnerkami třikrát neúspěšně usilovala ve finále o titul. Poslední deblové trofeje z turnajů "Velké čtyřky", která jí ve sbírce chyběla, se dočkala až po boku o deset let mladší Stosurové. Stala se tak třináctou tenistkou v historii, která dokázala vyhrát čtyřhru na všech grandslamových turnajích.

Juniorským vítězem Kližan

Šestnáctiletý talent Martin Kližan vyhrál nečekaně trofej pro nejlepšího juniora na Roland Garros a jako první Slovák získal grandslamovou trofej ve dvouhře v juniorské kategorii.

Loňský mistr Evropy do 16 let se dočkal životního úspěchu na pařížské antuce po vítězství nad dalším nenasazeným finalistou Philipem Besterem z Kanady 6:3 a 6:1.

Kližan ztratil během celého turnaje jediný set hned v prvním kole s Argentincem Massou, pak se však dostal do velké formy a dalších pět zápasů zvládl suverénně.

Ve finále juniorek skončila vítězná série čtrnáctileté Rusky Anastasie Pavljučenkovové na grandslamových turnajích. Po obou titulech na lednovém Australian Open a deblovém triumfu v Paříži prohrála poslední duel v singlu s Polkou Agnieszkou Radwanskou 0:2 na sety.

Muži
Dvouhra - finále:

Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7:4).
Statistika utkání:
Esa: 3:8. Dvojchyby: 0:1. Nevynucené chyby: 28:51. Vítězné míče: 25:35. Využité brejkboly: 4 z 12/3 z 10. Celkem získané míče: 121:109. Čas utkání: 3:02 hod.
Ženy
Čtyřhra - finále:
Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Hantuchová, Sugijamaová (5-SR/Jap.) 6:3, 6:2.
Junioři:
Dvouhra - finále:

Kližan (SR) - Bester (Kan) 6:3, 6:1.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Radwanská (2-Pol.) - Pavljučenkovová (1-Rus.) 6:4, 6:1.

Rafael Nadal po vítězství na Roland Garros v Paříži.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga