VYČERPÁVAJÍCÍ VÍKEND. Lucie Hradecká odehrála tři zápasy ve dvou dnech, zároveň musela stihnout dva lety, to vše s minimálním odpočinkem.

VYČERPÁVAJÍCÍ VÍKEND. Lucie Hradecká odehrála tři zápasy ve dvou dnech, zároveň musela stihnout dva lety, to vše s minimálním odpočinkem. | foto: Reuters

Masakr, líčil kouč Hradecké „mexickou jízdu“. Hra Vaidišové? Na Top 20

  • 112
Že je život tenistů pohádkový? Dvojice Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková si to po posledních dnech patrně nemyslí. Mají za sebou bláznivý víkend, během nějž odehrály tři zápasy, navštívily tři různá města, absolvovaly dva lety a stihly jen minimum spánku. Hradecká si během něj jako první krajanka zahrála zápas s Nicole Vaidišovou po jejím comebacku.

Program dua H+H vypadal následovně: v sobotu odpoledne finále čtyřhry v Acapulcu, následoval večerní let do Mexico City, nocleh a ranní přesun do Monterrey, kde hned v neděli navazovaly kvalifikací dalšího turnaje.

„Do postele jsme se dostali asi ve dvě ráno. Budíček byl ve 3:50, protože let do Monterrey byl už v 5:50. Takže jsme v hotelovém pokoji strávili asi tak dvě hodiny, což je myslím absolutní rekord,“ popsal Jiří Fencl, trenér Lucie Hradecké.

Tím však bláznivý mexický víkend nekončil. Po příletu do Monterrey následovala půlhodinová cesta autem z letiště na hotel, kam tenistky dorazily v 8:30. Krátce si odpočinuly, nasnídaly se a zamířily na kurty.

„Tam přišla nejprve krátká rozehrávka. Povrch byl o dva stupně rychlejší než v Acapulcu, jiná nadmořská výška a teplota deset stupňů (v Acapulcu bylo 30),“ přiblížil Fencl.

A už v poledne čekalo obě první kolo kvalifikace. To zvládly výborně - Hradecká i Hlaváčková ho vyhrály. Jenže splněno stále neměly. Po utkání si stihly dát pouze oběd a hned zamířily na druhé kolo kvalifikace.

Také v něm se držely statečně, nakonec však Hlaváčková prohrála s Urszulou Radwaňskou a Hradecká nestačila na Nicole Vaidišovou. „To, že Lucka i Andrea zvládly první zápasy proti kvalitním soupeřkám vyhrát a proti ještě kvalitnějším ve druhém kole předvést výkon se šancí na vítězství, považuji za fantastické a hluboko před nimi smekám,“ ocenil Fencl.

Ten zároveň vyzdvihl výkon Vaidišové, která se po comebacku poprvé pokouší kvalifikovat na turnaj WTA.

„Nicole mě velmi překvapila, protože to, co na kurtu předváděla, si nic nezadalo s tím, jak hrála na vrcholu své první kariéry. Proti Lucce ještě letos nikdo lépe nehrál,“ připomněl Fencl, což lze brát jako velký kompliment - vždyť Hradecká hrála na Australian Open třeba s tehdejší světovou pětkou Anou Ivanovičovou.

Nicole Vaidišová

„V mých očích podala Nicole výkon hráčky Top 20. Samozřejmě podmínky tady v Monterrey jsou pro její hru téměř ideální a je otázkou, jestli ho bude schopná opakovat a tuto úroveň udržet. Pokud ano, bude hrozbou pro jakoukoliv hráčku světové špičky,“ řekl trenér Hradecké.

Až v pondělí dostala jeho svěřenkyně čas na odpočinek. Spolu s Hlaváčkovou ji ještě v Monterrey čeká čtyřhra, první zápas je ale v plánu až na úterý. Uplynulý víkend jim však zřejmě zůstane v paměti.

„Často se to nestává, bylo to poměrně extrémní. Přičteme-li k tomu trmácení se letišti mezi terminály, čekání ve frontách na přepážkách a nemožnost se prakticky pořádně najíst, tak to byl fakt masakr,“ popsal Fencl.

I takový může být život tenistů...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga